Két hónappal meghosszabbítják az alapélelmiszerek árréskorlátozását

2024. január 31. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szerdai ülésén két hónappal meghosszabbított az alapélelmiszerek árrésének korlátozásáról szóló intézkedés hatályát – jelentette be a mezőgazdasági miniszter.

Az Agerpres összefoglalója szerint Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés előtt elmondta, a kormány azért vezette be a tavalyi év második felében az alapélelmiszerek árréskorlátozását, hogy megakadályozza a spekulatív áremeléseket. „Ezen intézkedés hiányában a román állampolgárok 20 százalékkal magasabb árat fizettek volna az alapélelmiszerekért” – mondta.

A miniszterelnök hozzátette, az árréskorlátozás meghosszabbításáról a nagy üzletláncok képviselőivel közösen döntöttek, akiknek köszönetet mondott a nyitottságukért, azért, hogy a kormánnyal együttműködve igyekezni megtalálni „a hosszú távon kiszámíthatóságot biztosító mechanizmusokat”.

Az intézkedéssel a cél, hogy az árakat ellenőrzés alatt tartsák, és hogy a hazai gazdák, termelők és feldolgozók korrekt fizetséget kapjanak a munkájukért – nyomatékosította Ciolacu.

Florin Barbu a kormányülést követő sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a rizs, a kalács, a sűrített paradicsomlé, a margarin, az élesztő és a darált hús lekerült a korlátozott kereskedelmi árrésű élelmiszerek listájáról. Emlékeztetett, hogy ezeket a termékeket a téli ünnepek előtt vették fel a jegyzékre, mert abban az időszakban megnő a kereslet irántuk.

Barbu arról is beszámolt, hogy felkerült az újonnan jóváhagyott listára a vaj és a hagyományos szilvaíz. Ezt azzal indokolta, hogy ezeknek a termékeknek a fogyasztói ára jelenleg sokkal magasabb a termelői árnál.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a következő időszakban az illetékes állami intézményekkel, illetve a kereskedőkkel és a feldolgozókkal együttműködésben elindítanak egy árellenőrzési mechanizmust, hogy hosszú távon elejét vegyék a spekulatív áremeléseknek. „Amint ez a mechanizmus működni fog, nem lesz szükség arra, hogy jogszabályokkal avatkozzunk közbe” – nyomatékosította.

A szerdán elfogadott sürgősségi rendelet értelmében az árréskorlátozás a következő élelmiszerekre terjed ki: 300-500 grammos fehér kenyér, 1,5 százalékos zsírtartalmú friss tehéntej, telemea, 3,5 százalékos zsírtartalmú joghurt (legfeljebb 200 grammos kiszerelésben), 000-s fehér búzaliszt (1 kg), kukoricadara (1 kg), M méretű tyúktojás, napraforgóolaj (legfeljebb 2 literes kiszerelésben), friss csirkehús, friss sertéshús, friss zöldség (paradicsom, uborka, hagyma, szárazbab, sárgarépa, kaliforniai paprika, kápiapaprika), friss gyümölcs (piros és Golden alma, szilva, körte, csemegeszőlő), fehér burgonya, cukor (1 kg), 12 százalékos zsírtartalmú tejföl, legtöbb 250 grammos kiszerelésű vaj, legtöbb 350 grammos kiszerelésű szilvaíz.

Az alapélelmiszerek árréskorlátozását tavaly augusztustól vezették be. A versenytanács akkori számításai szerint volt is némi eredménye az intézkedésnek, de amikor mi teszteltük az üzletek árait, nem feltétlen tapasztaltuk ezt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!