Leginkább a zöldségek és gyümölcsök, legkevésbé a húsok és tejtermékek ára csökkent a korlátozás bevezetése óta

2023. augusztus 7. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

A júniusi átlagárakhoz képest augusztus 1-jén a kiskereskedelmi láncok a legnagyobb árengedményeket a zöldségekre és gyümölcsökre alkalmazták – derül ki a Versenytanács elemzéséből, amelyet a G4Media portál is ismertetett.

A szőlő ára átlagosan csaknem 34%-kal csökkent, ezt követte a szilva, amelynek ára mintegy 30%-kal esett, a burgonya (28,4%), a paprika (27,5%), a kápia paprika (25,6%), a sárgarépa (24,2%) és a dinnye (22,2%).

A húsok átlagára 12,1%-kal, míg a tejtermékek átlagára 12,3%-kal csökkent augusztus 1-jén júniushoz képest. A tejnél, amelyre még mindig vonatkozik az önkéntes árcsökkentési megállapodás, 5,3%-os csökkenést mértek, átlagosan 5,05 lejt kell fizetni most egy liter 1,5 százalkos zsírtartalmú tejért. Megjegyzendő, hogy a friss román tej ára a legtöbb üzletben május óta, a megállapodást követően átlagosan 20%-kal csökkent.

A kereskedelmi felár csökkentésével érintett termékek közül csak a piros alma ára emelkedett 3,6%-kal, 3,9 lejre, az őszi almaszüret szezonalitása miatt. „Az elemzést követően több mint 40%-os árcsökkenést tapasztaltunk néhány, egyes üzletekben kapható termék esetében, mint például a dinnye, a csirkeszárny, a hagyma és a kápia paprika, sőt, egyes kiskereskedelmi láncokban a sárgarépa, a szilva, a szőlő és a burgonya esetében 50%-os árcsökkenést is” – mondta Bogdan Chirițoiu, a Versenytanács elnöke.

Az alapkosárba tartozó más termékek, például a kenyér, az olaj, a tojás, a cukor és a kukoricaliszt ára is csökkent. Itt írtuk meg részletesen, hogy milyen élelmiszerekre vonatkozik az augusztus elsejétől bevezetett árréskorlátozás. A sürgősségi rendelet szerint a feldolgozók legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló előállítási árhoz képest. Az elosztási lánc az abban részt vevők számától függetlenül legtöbb 5 százalékos árréssel dolgozhat a beszerzési és működési költségekhez képest. A kereskedők legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a beszerzési, illetve a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló árhoz viszonyítva.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!