Leginkább a zöldségek és gyümölcsök, legkevésbé a húsok és tejtermékek ára csökkent a korlátozás bevezetése óta

2023. augusztus 7. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

A júniusi átlagárakhoz képest augusztus 1-jén a kiskereskedelmi láncok a legnagyobb árengedményeket a zöldségekre és gyümölcsökre alkalmazták – derül ki a Versenytanács elemzéséből, amelyet a G4Media portál is ismertetett.

A szőlő ára átlagosan csaknem 34%-kal csökkent, ezt követte a szilva, amelynek ára mintegy 30%-kal esett, a burgonya (28,4%), a paprika (27,5%), a kápia paprika (25,6%), a sárgarépa (24,2%) és a dinnye (22,2%).

A húsok átlagára 12,1%-kal, míg a tejtermékek átlagára 12,3%-kal csökkent augusztus 1-jén júniushoz képest. A tejnél, amelyre még mindig vonatkozik az önkéntes árcsökkentési megállapodás, 5,3%-os csökkenést mértek, átlagosan 5,05 lejt kell fizetni most egy liter 1,5 százalkos zsírtartalmú tejért. Megjegyzendő, hogy a friss román tej ára a legtöbb üzletben május óta, a megállapodást követően átlagosan 20%-kal csökkent.

A kereskedelmi felár csökkentésével érintett termékek közül csak a piros alma ára emelkedett 3,6%-kal, 3,9 lejre, az őszi almaszüret szezonalitása miatt. „Az elemzést követően több mint 40%-os árcsökkenést tapasztaltunk néhány, egyes üzletekben kapható termék esetében, mint például a dinnye, a csirkeszárny, a hagyma és a kápia paprika, sőt, egyes kiskereskedelmi láncokban a sárgarépa, a szilva, a szőlő és a burgonya esetében 50%-os árcsökkenést is” – mondta Bogdan Chirițoiu, a Versenytanács elnöke.

Az alapkosárba tartozó más termékek, például a kenyér, az olaj, a tojás, a cukor és a kukoricaliszt ára is csökkent. Itt írtuk meg részletesen, hogy milyen élelmiszerekre vonatkozik az augusztus elsejétől bevezetett árréskorlátozás. A sürgősségi rendelet szerint a feldolgozók legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló előállítási árhoz képest. Az elosztási lánc az abban részt vevők számától függetlenül legtöbb 5 százalékos árréssel dolgozhat a beszerzési és működési költségekhez képest. A kereskedők legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a beszerzési, illetve a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló árhoz viszonyítva.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!