Meghirdették a közbeszerzést a Szatmárnémetit Magyarországgal összekötő gyorsforgalmi út építésére

2024. január 29. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a kormány jóváhagyta a megépítését, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) meghirdette a közbeszerzési eljárást a Szatmárnémetit Magyarországgal összekötő gyorsforgalmi út építésére, írta az Economedia.ro román gazdasági portál cikke alapján az MTI.

A közbeszerzések elektronikus rendszerében (SEAP) közzétett kiírás szerint a Szatmárnémeti-Óvári gyorsforgalmi utat két év alatt kell megépítenie a kivitelezőnek. A beruházás értéke 738 és 832 millió lej között mozog. A munkálatra jelentkező cégek március 14-éig nyújthatják be ajánlataikat.

A Szamos Expressz névre keresztelt gyorsforgalmi út Szatmárnémeti körgyűrűjéről indul és Óvárinál (Oar) éri el a román-magyar határt. Magyar oldalon Csengeren csatlakozik rá az M3-as autópályából leágazó, épülő M49-es autóútra, rákapcsolva ezáltal Szatmárnémetit az európai autópálya hálózatra.

A Mátészalka-Szatmárnémeti gyorsforgalmi út létesítéséről 2021-ben írt alá megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Claudiu Nasui akkori román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterrel.

A román fél által megépítendő Szatmárnémeti-Óvári út a kiírás szerint 11 kilométer hosszú, menetirányonként kétsávos lesz, két csomópont és két parkoló épül hozzá. Jelenleg a partiumi városnak a román-magyar határral való összekötését a DN19A jelzésű, kétszer egysávos romániai országút biztosítja, bizonyos szakaszain a nagy forgalom miatt nehéz a közlekedés.

Az Economedia.ro emlékeztet, hogy a Szatmár megyei kapcsolat mellett Bihar megyében is létesül egy új közúti kapcsolat Magyarországgal. A közeljövőben hirdetik meg a tendert a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út kivitelezésére, mely Szalontánál éri el a magyar határt és csatlakozik az M44-es gyorsforgalmi útra. A beruházás Romániában egyedülálló módon a két megye – Bihar és Arad – közgyűlése közötti együttműködés révén valósul meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!