Meghirdették a közbeszerzést a Szatmárnémetit Magyarországgal összekötő gyorsforgalmi út építésére

2024. január 29. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a kormány jóváhagyta a megépítését, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) meghirdette a közbeszerzési eljárást a Szatmárnémetit Magyarországgal összekötő gyorsforgalmi út építésére, írta az Economedia.ro román gazdasági portál cikke alapján az MTI.

A közbeszerzések elektronikus rendszerében (SEAP) közzétett kiírás szerint a Szatmárnémeti-Óvári gyorsforgalmi utat két év alatt kell megépítenie a kivitelezőnek. A beruházás értéke 738 és 832 millió lej között mozog. A munkálatra jelentkező cégek március 14-éig nyújthatják be ajánlataikat.

A Szamos Expressz névre keresztelt gyorsforgalmi út Szatmárnémeti körgyűrűjéről indul és Óvárinál (Oar) éri el a román-magyar határt. Magyar oldalon Csengeren csatlakozik rá az M3-as autópályából leágazó, épülő M49-es autóútra, rákapcsolva ezáltal Szatmárnémetit az európai autópálya hálózatra.

A Mátészalka-Szatmárnémeti gyorsforgalmi út létesítéséről 2021-ben írt alá megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Claudiu Nasui akkori román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterrel.

A román fél által megépítendő Szatmárnémeti-Óvári út a kiírás szerint 11 kilométer hosszú, menetirányonként kétsávos lesz, két csomópont és két parkoló épül hozzá. Jelenleg a partiumi városnak a román-magyar határral való összekötését a DN19A jelzésű, kétszer egysávos romániai országút biztosítja, bizonyos szakaszain a nagy forgalom miatt nehéz a közlekedés.

Az Economedia.ro emlékeztet, hogy a Szatmár megyei kapcsolat mellett Bihar megyében is létesül egy új közúti kapcsolat Magyarországgal. A közeljövőben hirdetik meg a tendert a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út kivitelezésére, mely Szalontánál éri el a magyar határt és csatlakozik az M44-es gyorsforgalmi útra. A beruházás Romániában egyedülálló módon a két megye – Bihar és Arad – közgyűlése közötti együttműködés révén valósul meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!