Mentességet kér a vetésforgóra és a parlagoltatásra vonatkozó előírások alól a mezőgazdasági miniszter

2024. január 23. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Amint előre látható volt, Florin Barbu román mezőgazdasági miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács (AGRIFISH) keddi brüsszeli ülésén mentességet kért Románia számára a földterület jó mezőgazdasági és környezeti állapotára vonatkozó uniós szabványának (GAEC) a vetésforgóra és a parlagoltatásra vonatkozó 7. és 8. előírása alól. A gazdatüntetés egyik olyan kéréséről van szó, amelyet a nagygazdák érdekvédelmi szervezete erőteljes nyomásgyakorlással ért el a román kormánynál. A Transtelex által megszólaltatott szakértő, Szőcs-Boruss Miklós Attila úgy vélte, hogy „egy olcsó politikai játékról” van szó, és sajnálatosnak tartotta, hogy a nagygazdák nyomásnak engedve a minisztérium nem tudja megvédeni azokat az európai előírásokat és európai öko-koalíciós lehetőségeket, amelyeket Európa kiharcolt a fenntartható mezőgazdálkodás érdekében.

Holott, mutatott rá Szőcs-Boruss, ezeknek az előírásoknak a meglétéért több román európai parlamenti képviselő is kiállt. „Igaz, az RMDSZ nem tartozik közéjük” – foglalta össze a politikai kulisszaharcok lényegét az ALPA agroökolügiai egyesület elnöke.

Az Agerpres tudósítása szerint a tárcavezető az EU mezőgazdaságának jövőjéről szóló napirendi pont keretében terjesztette elő kérését.

Az AGRIFISH ülése előtt Florin Barbu a román újságíróknak elmondta, hogy a mentességet az országszerte tüntető mezőgazdasági termelők követelik. Közlése szerint a vetésforgót a takarmánytermesztéssel is foglalkozó romániai állattenyésztők nem tudják alkalmazni.

Emlékeztetett, hogy a parlagoltatásra vonatkozó előírás szerint a nem termő területek és tájképi elemek minimális arányának a szántóterületeken legalább 4 százaléknak kell lennie. Ezzel szemben a miniszter szerint Bukarest be tudja bizonyítani, hogy országos szinten a termőföldek 10 százaléka nincs megművelve.

Hangsúlyozta: Románia tavaly is felmentést kapott a két előírás alól, és ugyanezt kéri erre az évre is.

Állítása szerint semmi sem indokolja, hogy Románia ne kapja meg ezeket a mentességeket az AGRIFISH-től és az Európai Bizottságtól. Emlékeztetett arra, hogy az ország idén ugyanabban a helyzetben van, mint tavaly, Ukrajnában ugyanis továbbra is háború dúl.

Románia korábban Lengyelországgal, Magyarországgal, Szlovákiával és Bulgáriával együtt egy nyílt levélben kérte a mezőgazdasági biztostól ezeknek a derogációknak a meghosszabbítását. A levél aláírása után Florin Barbu pontosította, hogy nem kérte a behozatali vámok bevezetését az ukrán termékekre, mert erre nem kapott a kormánytól felhatalmazást.

A mezőgazdasági miniszter hétfőn arról is beszélt: Románia mellett további 14 tagállam, köztük Németország és Franciaország is megszavazta a vetésforgóra és a parlagoltatásra vonatkozó előírások alóli mentesség meghosszabbítását.

Barbu kitámadta a mezőgazdasági biztost a tanácsülésen

Románia fenntartja azt az álláspontját, miszerint a földterületek jó mezőgazdasági és környezeti állapotára vonatkozó uniós előírások alóli mentességet meg kell hosszabbítani – mondta Florin Barbu mezőgazdasági miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács (AGRIFISH) keddi ülésén, hozzátéve, hogy a romániai gazdáknak valódi támogatásra van szükségük, 'nem pedig a termelés további akadályozására'.

A tárcavezető hozzátette, ha a romániai gazdák nem kapják meg ezt a derogációt, 'mindannyian távozhatunk a hivatalunkból', és ezt az üzenetet Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztosnak is címezte.

Barbu emlékeztette Wojciechowskit arra, hogy már hat hónapja várja a választ az Európai Bizottságtól a derogációk meghosszabbítására vonatkozó kérésére. Kifejtette: a válasz annak ellenére késik, hogy a mentességek meghosszabbítását az EU 15 tagállama is megszavazta.

'A gazdák elégedetlensége valós, és már az utcákon is megnyilvánul szerte az Európai Unióban. Ha nem értjük meg, hogy a gazdáknak valódi támogatásra van szükségük, nem pedig a termelés további akadályozására, akkor mindannyian távozhatunk a hivatalunkból. Önt is beleértve, biztos úr!' – fogalmazott a román mezőgazdasági miniszter.

Egy nappal korábban Marosvásárhelyen, a Maros megyei mezőgazdasági termelőkkel tartott találkozóján Florin Barbu kijelentette: Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos lemondását fogja kérni az európai uniós tagállamok agrárminisztereit tömörítő Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén, amiért 'semmibe vette 15 tagállam szavazatát' a vetésforgó és a parlagoltatás alkalmazása alóli mentesség meghosszabbításáról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!