Panziótűz: hatósági felügyelet alá helyezték a Prahova megyei község jelenlegi és volt polgármesterét

2024. január 18. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Hatósági felügyelet alá helyezték az ügyészek szerda este a Prahova megyei Gura Vadului község jelenlegi és volt polgármesterét a nyolc halálos áldozattal járó panziótűz ügyében – tudta meg ügyészségi forrásokból az Agerpres.

Ugyanebben az ügyben őrizetbe vették a Prahova megyei Gura Vadului polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályának egyik alkalmazottját.

A Prahova megyei ügyészség korábbi közlése szerint az eddigi vizsgálatok alapján megalapozott a gyanú, hogy 2016 és 2023. december 26. között a tulajdonos és a két ügyvezető törvénytelenül működtette a panziót. A főépületet – amely egy éttermet, egy konyhát, valamint földszinti és padlástéri szálláshelyeket foglalt magában – építési és más kötelező engedélyek beszerzése nélkül húzták fel és alakították ki. A létesítménynek tűzvédelmi engedélye sem volt – közölték az ügyészek, akik szerint a panzió „legalitásba helyezésére” tett intézkedések is a törvények megsértésével történtek. A vádhatóság az elektromos áram hőhatását nevezte meg a tűz valószínűsíthető okaként.

A Ferma Dacilor panziót működtető cég két ügyvezetőjét és a tulajdonost katasztrófát okozó gondatlanságból elkövetett rongálással gyanúsítják. A tűzeset ügyében ugyanakkor okirat-hamisítás és hivatali visszaélés gyanújával is büntetőeljárás zajlik. Az ügyészek szerint a település volt és jelenlegi polgármestere, illetve az urbanisztikai osztály egyik munkatársa a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmazó építkezési/bővítési tanúsítványokat állított ki az épületre, és elmulasztották ellenőrizni a vonatkozó jogszabályban előírt feltételek teljesülését.

A vendégekkel teli Ferma Dacilor panzió karácsony másodnapján gyulladt ki, az épületben 26-an tartózkodtak, előző este összejövetelen vettek részt. A kétszintes, fából készült épületben gyorsan elharapóztak a lángok, a földszinten lakók időben kimenekültek, de az emeleti vendégeket – öt felnőttet és három gyereket – eltűntnek nyilvánították.

Hét áldozat szénné égett holttestét a romok között találták meg, majd pár napra rá újabb emberi csontmaradványokat találtak, ezeket DNS-minták alapján vizsgálják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!