Prahovai panziótűz: a polgármesteri hivatal alkalmazottját vették őrizetbe

2024. január 17. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették a Prahova megyei Gura Vadului polgármesteri hivatalának egyik alkalmazottját a községhez tartozó Tohaniban történt, nyolc halálos áldozatot követelő panziótűz ügyében, értesült az Agerpres.

Ügyészségi források szerint az őrizetbe vett nőt szerda délután hallgatták ki a település volt és jelenlegi polgármesterével együtt. Az urbanisztikai osztályon dolgozó alkalmazottat közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

Az ügyészek korábbi közlése szerint a település volt és jelenlegi polgármestere, illetve az urbanisztikai osztály egyik munkatársa a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmazó építkezési/bővítési tanúsítványokat állított ki a panzióként működtetett épületre, és elmulasztották ellenőrizni a vonatkozó jogszabályban előírt feltételek teljesülését.

A vendégekkel teli Ferma Dacilor panzió karácsony másodnapján gyulladt ki, az épületben 26-an tartózkodtak, előző este összejövetelen vettek részt. A kétszintes, fából készült épületben gyorsan elharapóztak a lángok, a földszinten lakók időben kimenekültek, de az emeleti vendégeket – öt felnőttet és három gyereket – eltűntnek nyilvánították.

Hét áldozat szénné égett holttestét a romok között találták meg, majd pár napra rá újabb emberi csontmaradványokat találtak, ezeket DNS-minták alapján vizsgálják.

A Ferma Dacilor tulajdonosát és adminisztrátorait előzetes letartóztatásba helyezték, a Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőség egyik vezetőjét pedig leváltották.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!