Az ingázó iskolások ingyenes utazásának megoldásáért tüntettek Bukarestben

2024. január 8. – 15:43

frissítve

Az ingázó iskolások ingyenes utazásának megoldásáért tüntettek Bukarestben
Tüntetnek a diákszervezetek képviselői Bukarestben, 2023. január 8-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Több diákszervezet képviselői tüntettek hétfőn reggel a tanügyminisztérium bukaresti székháza előtt Ligia Deca tárcavezető lemondását kérve az ingázó iskolások megoldatlan utaztatása miatt. A tüntetés előzménye, hogy pénteken a Fuvarozók Szövetsége arra figyelmeztetett, hogy 19 megye ingázó diákjainak szűnhet meg az ingyenes szállítása januártól.

A 10 órától 12 óráig tartó demonstráción a Konstanca és Vâlcea megyei, illetve a bukaresti és Ilfov megyei diákszervezetek tagjai vettek részt, írja az Edupedu.ro. A diákok kérték, hogy beszélhessenek a miniszterrel, de Ligia Deca állítólag nem volt az épületben. Végül 12 óra előtt nem sokkal fogadta őket Florian Lixandru államtitkár.

Az Edupedu.ro-nak nyilatkozó diákok szerint Florian Lixandru azt mondta, hogy a diákok ingyenes szállításának megoldása nem a tanügyminisztérium, hanem a megyei tanácsok feladata, ugyanakkor homályos ígéretet tett arra, hogy februárban meg fognak oldódni a problémák. A Konstancai Diákok Szövetségének egyik tagja szerint az államtitkár szóvá tette, hogy a szervezetük mindig csak panaszokkal érkezik a minisztériumhoz, és azt mondta, foglalkozhatnának mással is, mint az ingyenes szállítással.

A tanügyminisztérium a diákszervezetekkel való tárgyalást nem kommentálta, de Ligia Deca tanügyminiszter később a TVR Info-nak azt mondta, hogy a megyei tanácsoknak a decemberben jóváhagyott kormányhatározat értelmében februárig kell megállapítaniuk azt az átalányösszeget, amelyet az ingázó diákok kaphatnak a szállítási költségek fejében. Amint ez meglesz, a tanügyminisztérium rendelkezésre bocsátja a szükséges összegeket, visszamenőleg is, ígérte a tárcavezető.

A Fuvarozók Szövetségének korábbi tájékoztatása szerint a problémák szeptemberben kezdődtek a 810/2023-as kormányhatározat elfogadásával, ami miatt több megyében (például Botoşani, Iaşi, Suceava vagy Prahova) a fuvarozóknak nem térítették meg a diákok szállítását a szeptember és december közötti időszakra. December 29-én ezt megoldandó elfogadták a 1337/2023-as rendeletet, amely szerint azokban a megyékben, ahol a megyei tanácsnak nincs szerződése közúti fuvarozóval, a szállítócégek átalányösszeget kaphatnak, az azonban nem egyértelmű, hogy a teljes szeptember-december közötti időszakra, vagy csak decemberre.

Az ingázás költségeinek megtérítése már 2022 szeptembere óta vitatott, akkor ugyanis eltörölték azt az ösztöndíjat, amit anyagi háttértől függetlenül kaptak azok a diákok, akik más településre jártak iskolába, és amely legtöbbször kiegészítette az útiköltségeket, amelyeknek csak töredékét fedte az akkor megállapított átalányösszeg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!