19 megye ingázó diákjainak szűnhet meg az ingyenes szállítása a januári iskolakezdéssel

2024. január 5. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

A január 8-i iskolakezdéstől 19 megye ingázó diákjainak szűnhet meg az ingyenes szállítása egy olyan kormányhatározat miatt, ami „teljesen felborítja az amúgy is kaotikus helyzetet a nem lakóhelyükön iskolába járó diákok utazásával kapcsolatban” – figyelmeztet az Fuvarozók Szövetségének tájékoztatása alapján az Edupedu.

A tájékoztatás szerint a problémák szeptemberben kezdődtek a 810/2023-as kormányhatározat elfogadásával. Emiatt több megyében (például Botoşani, Iaşi, Suceava vagy Prahova) a fuvarozók nem kapták meg a pénzük a diákoknak felajánlott szállításért a szeptember és december közötti időszakra.

„Ezek azok a megyék, ahol a megyei tanácsok megcsúfolták a közszállítási szolgáltatást, nem voltak hajlandók eleget tenni törvényes kötelezettségeiknek, és pályázatot kiírni az útvonalcsoportokra vonatkozó szerződések odaítélésére” – jelentik ki a közleményben. Majd decemberben elfogadták az 1337/2023-as rendeletet, ami a korábban kialakult helyzetet kellett volna megoldja.

Mint írják, a kormány december 29-én fogadta el azt a kormányhatározatot, ami szabályozza a diákok ingázásának finanszírozását azokban a megyékben, ahol a megyei tanácsoknak nincs szerződése közúti fuvarozóval. A határozat értelmében ezekben a megyékben a diákok után átalányösszeget kaphatnak a szállítócégek. A szövetség szerint viszont a határozat szövegéből nem derül ki egyértelműen, hogy a fuvarozóknak az egész szeptember-december közötti időszakra kifizetik az összeget, vagy csak decemberre.

„Egyre világosabbá válik, hogy ezeket a szabályokat szándékosan alakítják így ki, hogy értelmezhetőek legyenek, és el tudják kerülni az elszámolást és a diákok ingyenes szállítását” – fogalmaznak a közleményben.

A fuvarozók szövetsége nehezményezi, hogy az oktatási tárca és kormány nem egyeztetett velük az új határozatról. Állításuk szerint a határozatnak a korábbi jogszabályi hiányosságokat kellett volna felszámolnia, és tisztáznia kellett volna a kifizetésekkel kapcsolatos kérdéseket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!