A szexuális visszaélések botránya után új igazgatót neveztek ki a csíkszeredai gimnázium élére

2024. január 6. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Zsombori Gabriellát nevezték ki a Márton Áron Főgimnázium igazgatójává, miután Markó Ilona, az iskola korábbi igazgatója decemberben személyes okokra hivatkozva lemondott. A Székelyhon Demeter Levente, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség vezetőjének közlésére hivatkozva írta meg a hírt.

A lemondás hátterében valójában az a botrány állhat, amely 2023 novemberében tört ki, amikor megrázó cikksorozatot közölt az Átlátszó Erdély portál, melyben azt járta körül, hogy a Csíkszereda elitiskolájának számító Márton Áron Főgimnázium történelemtanára, Orbán Zsolt, miként követett el érzelmi és szexuális visszaéléseket a rá bízott diáklányokkal szemben. A közkedveltségnek örvendő történelemtanár 20 éven keresztül folytathatta zavartalanul üzelmeit, miközben egyébként az RMDSZ önkormányzati képviselőjeként is működött a városban.

A kétrészes tényfeltáró riportban kilenc lány vallott a vele történtekről, ugyanakkor megszólaltak az iskola tanárai, igazgatója és aligazgatója, valamint egy másik helyi sztárszakértő, egy pszichiáter is. A közvéleményt felkavaró cikkek publikálása után a Márton Áron volt diákjaiból alakult kezdeményező csoport nyílt levélben kérte egy társadalmi párbeszéd elindítását, az iskolai ellenőrző folyamatok átvilágítását. A petíciójukhoz sokan csatlakoztak, és az RMPSZ, valamint a csíkszeredai önkormányzat is állásfoglalást közölt az ügyben. Az érintett intézmény azonban eddig nem közölt semmiféle érdemi információt arról, hogy mi zajlik falai között. Arról, hogy mit látnának elengedhetetlenül szükségesnek ahhoz, hogy a feltárt abúzusok után visszaálljon a normalitás az iskola falain és a közösségen belül, itt beszélgettünk a kezdeményező csoport néhány tagjával.

Az újonnan kinevezett igazgató sem említette kinevezése utáni első interjújában, az Orbán Zsolt-botrányt, hanem arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben az iskolának „számos problémával” kellett megküzdenie. Zsombori Gabriella kijelentette, bízik abban, hogy számos olyan változtatást vezethet majd be, amelyekkel „az iskola ismét régi fényében tündökölhet.”

Az egykori alpesi síző, aki maga is az iskola egykori diákja, több mint 20 éve dolgozik tanárként, tanított a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, a Sapientia EMTE kolozsvári karain, a kolozsvári Waldorf-iskolában, jelenleg pedig a Márton Áron Gimnázium tanára.

Zsombori elmondta, hogy sok terve van az iskola fejlesztésével kapcsolatban, több szakmai és pénzügyi forrást szeretne mozgósítani, valamint jobb feltételeket kell teremteni a tanulók és a tanárok fejlődéséhez. „Nyugodt, zavartalan és biztonságos munkakörülményeket kell biztosítani számukra” – jelentette ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!