Vasárnaptól megnyílt a forgalom előtt a Gojdu téri aluljáró-hálózat Nagyváradon

2023. december 31. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap déltől megnyílt a forgalom előtt a Gojdu téri aluljáró-hálózat Nagyváradon – tájékoztat az önkormányzat közleménye. A hálózatban összesen 7 aluljárót nyitottak meg.

Nagyvárad egyik legnagyobb infrastrukturális projektje, a Gojdu téri aluljáró-hálózat építése 2022 augusztusában kezdődött el. Florin Birta polgármester elmondása szerint a téren a munkálatokat még nem fejezték teljesen be, csak jövő nyárra lesznek készen, mert még tereprendezési feladatok vannak, de vásárnaptól az aluljárókat már megnyitják az autós forgalom előtt.

A polgármester szerint az aluljárók átadásával sokkal gyorsabban el lehet jutni majd a város egyik végéből a másikba, illetve az autók szennyezése is csökken, mert nem kell annyi időt töltsenek a forgalomban. A mostani fejlesztéssel ugyanakkor biztonságos átkelést biztosít gyalogosok számára a vár és a város mai központjának tekinthető Szent László tér (Piata Unirii) között.

Az önkormányzat részletes tájékoztatást közölt arról is, hogy miként lehet majd közlekedni a téren. A polgármester elmondása szerint azt reméli, hogy hamar megszokják majd a váradiak, bár tudja, hogy az elején lesznek fennakadások.

Szombattól ugyanakkor megnyitották a téren kialakított mélygarázst is. Az átadott létesítményben 225 parkolóhely van autóknak, 31 pedig motorkerékpároknak. A mélygarázst márciusig ingyenesen lehet használni, utána óránként 3 lejt, egy napra pedig 30 lejt kell fizetni. A mélygarázs építése korábban azzal került be a hírekbe, hogy Nagyvárad történelmi magjába, a Szent Lászlóhoz is kötődő vár elé tervezték, ezzel is tovább rontva a történelmi hely hangulatát. A régészeti ásatások nyomán végül részben módosították a mélygarázs terveit, és bár az eredeti tervekben nem így szerepelt, de megmutatják a város történelmi örökségét. Igaz, így most parkoló autók között nézheti meg a váradiak és az érdeklődő turisták az évszázados romokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!