Jogerősen három év szabadságvesztésre ítélték az ittasan halálos balesetet okozó Kovászna megyei rendőrt

2023. december 21. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

Három év szabadságvesztésre ítélte a Brassói Táblabíróság azt a Kovászna megyei rendőrt, aki szolgálati idején kívül, részegen autóbalesetet okozott és megölt egy 28 éves fiatalt – jelent meg a másodfokú ítélet meghozatala után a bírósági portálon.

Zártkörű tárgyalást tartottak Brassóban csütörtök reggel. A brassói táblabíróság ezen a napon hozott jogerős döntést a Kovászna megyei rendőr, Sorin Fețcu ügyében, aki két évvel korábban alkohol befolyása alatt ült volánhoz és halálos kimenetelű balesetet okozott. A kőröspataki rendőr áldozata egy 28 éves fiatal, Lorenzovici Lehel volt. A rendőr a baleset pillanatában nem volt szolgálatban.

A háromszéki közösséget felkavaró tragikus esemény akkor vált széleskörben ismertté, amikor a lakosság felháborodásának adott hangot a sepsiszentgyörgyi bíróság alapfokú ítélete nyomán, mivel a rendőrt alapfokon 4 évnyi, hatósági felügyelet alatt töltendő, felfüggesztett büntetésre és pénzbírság kifizetésére ítélték. Ugyanakkor a vétkes sofőr a történtek után továbbra is a Kovászna megyei rendőrség alkalmazásában maradt.

A jogerős döntés helyben hagyta a Sepsiszentgyörgy Megyei Bíróság ügyészsége, valamint a polgári felek, Lorenzovici Judit, Balogh Ioana és Lorenzovici Sándor által benyújtott fellebbezést. Az alapfokú döntés megsemmisítette, a börtönbüntetést 3 éves letöltendőre szabadságvesztésre súlyosbította, és Lorenzovici Lehel szüleinek, Lorenzovici Judit részére 45 000 eurós, Lorenzovici Sándor részére pedig 40 000 euróra kártérítést ítélt meg.

A másodfokú ítéletet megelőzően az „Igazságot Lehelnek” nevű csoport tagjai október végén gyertyás megemlékezést és aláírásgyűjtést szerveztek Sepsiszentgyörgy főterén. A másodfokon a Brassói Táblabíróságon zajló előző tárgyalás előtt petíciójukban szigorúbb büntetést követeltek a rendőrre, aki 2021 decemberében, részegen halálos balesetet okozott.

A balesetre Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli kijáratánál került sor. Egy kanyarban a rendőr által vezetett gépkocsi áttért az ellentétes sávra, és nekiütközött a szabályosan közlekedő autónak. A rendőrtől a baleset után vett mintából kiderült, hogy 1,89 ezrelékes alkoholtartalom volt a vérében. A balesetben elhunyt a 28 éves vétlen sofőr. A szerencsétlenséget okozó gépkocsivezető is súlyosan megsérült.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!