Utcára vonulnak a háromszékiek a részegen halálos balesetet okozó rendőr büntetésének szigorítását követelve

2023. október 25. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

Demonstrációt tartanak az „Igazságot Lehelnek” nevű csoport tagjai Sepsiszentgyörgy főterén. A szombat délután 4 órára időzített akció résztvevői a prefektúra és Kovászna Megye Tanácsának épülete előtt gyertyákat gyújtanak a 28 éves korában elhunyt Lorenzovici Lehel emlékére, illetve további aláírásokat gyűjtenek ahhoz a petícióhoz, amely a lehető legszigorúbb büntetést követeli arra a rendőrre, aki 2021 decemberében, részegen halálos balesetet okozott. A petíciót eddig mintegy 1600-an írtak alá online, írja a Sláger Rádió.

Az „Igazságot Lehelnek” nevű Facebook csoportban megfogalmazott felhívás szerint október 28-án csendes gyülekezést szerveznek, Bicsak László, az „Igazságot Lehelnek” Facebook-csoport egyik alapítója pedig azt kéri, hogy résztvevők előre jelezzék csatlakozási szándékukat a szombati utcai gyülekezésen, hogy a hatóságoknál jelenteni tudják a résztvevők számát. Ugyanakkor azt kérik a résztvevőktől, hogy szombaton vigyenek magukkal mécseseket vagy egy szál fehér virágot.

A Sláger Rádió szerint az akcióra azért kerül sor, mert a háromszéki közvéleményt felháborította a 2021 végén történt halálos baleset ügyében hozott alapfokú ítélet, amely 4 évnyi, hatósági felügyelet alatt töltendő, felfüggesztett büntetést szabott ki a részegen, halálos balesetet okozó rendőrre, aki – mint kiderült – jelenleg is a háromszéki rendőrségnél dolgozik.

A balesetre Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli kijáratánál került sor. Egy kanyarban a rendőr által vezetett gépkocsi áttért az ellentétes sávra, és nekiütközött a szabályosan közlekedő autónak. A rendőrtől a baleset után vett mintából kiderült, hogy 1,89 ezrelékes alkoholtartalom volt a vérében. A balesetben elhunyt a 28 éves vétlen sofőr. A szerencsétlenséget okozó gépkocsivezető is súlyosan megsérült, a rendőr a baleset pillanatában nem volt szolgálatban.

Az „Igazságot Lehelnek! Dreptate pentru Lehel” nyilvános Facebook-csoport akkor alakult, amikor kiderült, hogy a rendőr felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A kezdeményezők online petíciót indítottak, amelyben jelzik, hogy az alapfokon kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést indokolatlanul enyhének találják, a rendőr által elkövetett cselekmények súlyához képest.

„A civil társadalom nem érezheti magát biztonságban, ha éppen azok követik el a legsúlyosabb bűncselekményeket, akik az ő védelmükkel vannak megbízva” – idézte a Rádió a petíció egyik sorát. Megjegyzi, az aláírók azt kérik a fellebbviteli bíróságtól, hogy a törvény által előírt maximális, letöltendő börtönbüntetést szabja ki az elkövetőre, tekintettel arra, hogy a korábbi ítélet az elkövetett cselekmények súlyához képest indokolatlanul enyhe volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!