Oroszország bezáratja Románia egyik főkonzulátusát

2023. december 12. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminisztérium javaslatára az orosz kormány elfogadta azt a javaslatot, ami szerint fel kell bontani a Rosztov-na-Donuban található román főkonzulátus megnyitásáról szóló megállapodást – írja a Hotnews. A portál a Tass hírügynökségre hivatkozva azt közölte, hogy az erről szóló rendeletet már alá is írta Mihail Misusztyin miniszterelnök.

Az orosz külügyminisztériumot ugyanakkor már utasították, hogy értesítse a döntésről a román felet.

Az Oroszország és Románia még 2005. szeptember 22-én állapodott meg abban, hogy utóbbi főkonzulátust nyit Rosztov-na-Donuban. A román külügyminisztérium honlapja szerint a kirendeltségnek jelenleg egyetlen munkatársa van, a konzulátust vezetésével ideiglenesen megbízott személy.

A román külügyminisztérium egyelőre nem reagált az orosz fél döntésére.

A Libertatea megjegyzi, hogy Románia és Oroszország diplomáciai viszonya feszült az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta. Májusban Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította Románia moszkvai nagykövetségének tíz tagját. Júniusban Románia arra kötelezte Oroszországot, hogy 40 fővel csökkentse a nagykövetségén dolgozók számát. Az orosz diplomácia ezután döntött úgy, hogy kvótát vezet be Románia konzuli állományának a létszámára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!