Büntetőeljárást indított a DNA az egészségbiztosítási pénztár volt vezetője ellen a vakcina beszerzések ügyében

2023. december 11. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetőeljárást indított az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) Andrei Baciu, az Egészségügyi Minisztérium volt államtitkára ellen.

Baciu hétfőn jelentette be, hogy lemond az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) igazgatói tisztségéről, miután a neve felmerült a koronavírus-járvány elleni vakcina beszerzésének körülményeit vizsgáló ügyben. Az ügyben Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek és Florin Cîțu volt miniszterelnök ellen hivatali visszaélés miatt folyik eljárás.

A DNA közleménye szerint azzal vádolja Baciut, hogy az egészségügyi minisztérium államtitkáraként a jogi rendelkezések megsértésével és a vásárlás szükségességét igazoló dokumentumok/elemzések nélkül támogatta Florin Cîțu volt kormányfő által jóváhagyott beszerzési dokumentumot, ami 4,2 millió Pfizer vakcina megvásárlásáról szólt.

A DNA hétfőn hallgatta ki Baciut. A kihallgatás után Baciu azt mondta, hogy az ügyészek által feltett összes kérdésre válaszolt, és tiszta a lelkiismerete. Ügyvédei azonban azt tanácsolták neki, hogy ne nyilatkozzon többet a sajtónak.

Andrei Baciu a koronavírus-járvány elleni oltási tevékenységet koordináló országos koordinációs bizottság alelnöke volt, majd Valeriu Gheorghiță koordinátor menesztése után átvette a testület ideiglenes elnöki tisztségét. Baciu és Gheorghițăt is megemlítették az ügyészek abban a jelentésben, amelyben az ügyészek Florin Cîțu mentelmi jogának felfüggesztését kérték.

A DNA ügyészei szerint a Florin Cîțu vezette kormány közölte az Európai Bizottsággal, hogy Romániában az oltásra jogosultak száma 10,7 millió fő, és 2021. január elseje előtt több mint 23 millió személy számára elegendő oltóanyagot (összesen 37,5 millió adagot) rendelt. Ennek ellenére két gyanúsított kormánytag a harmadik segédletével elrendelte további 52,8 millió adag vakcina beszerzését és kifizetését, áfa nélkül összesen több mint 1 milliárd euró értékben, és ezzel kárt okozott az állami költségvetésnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!