Kihallgatta Florin Cîțu korábbi miniszterelnököt a DNA az oltóanyag-ügyben

2023. december 6. – 11:09

Kihallgatta Florin Cîțu korábbi miniszterelnököt a DNA az oltóanyag-ügyben
Florin Cîțu korábbi miniszterelnök távozik a DNA székházából, 2023. dec. 6-án – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda reggel az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kihallgatta Florin Cîțu korábbi miniszterelnököt az úgynevezett oltóanyag-ügyben. Az Agerpres összefoglalója szerint a volt kormányfő kevesebb mint fél órát tartózkodott a DNA bukaresti székhelyén, ahol tudomására hozták, hogy hivatali visszaélés gyanújával büntetőeljárás indult ellene.

„Miniszterelnöki feladataimat a hatályos hatásköreimnek megfelelően gyakoroltam” – idézi a G4Media Florin Cîțut. Az egykori miniszterelnök a DNA székházából távozva nyilatkozott a sajtónak. Az újságírók kérésére a volt miniszterelnök azt is kijelentette, hogy nem beszélhet az ügyről.

„Bízom az igazságszolgáltatásban, hogy kiderül az igazság” – mondta Cîțu, aki szerint a 2021-es költségvetés végrehajtása jobb volt, mint ahogy arra az év elején számítottak.

November végén derült ki, hogy a román kormány három korábbi tagját is hivatali visszaéléssel vádolja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA): Florin Cîțu volt kormányfő mellett Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek neve merült fel. A DNA kérte az elnöki hivatal és a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy büntetőeljárást indíthasson a három személy ellen. A szenátus november végén meg is szavazta Florin Cîţu mentelmi jogának megvonását.

A DNA korábban azt közölte, hogy a három személyt rendkívül nagy kárt okozó hivatali visszaéléssel, illetve ebben való bűnrészességgel gyanúsítják. Az ügyészség emlékeztetett, hogy 2020. június 17-én az Európai Bizottság elfogadta a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának felgyorsítására irányuló európai stratégiát. Ebben a hatékony vakcinaváltozatok központosított beszerzését javasolta, és vállalta, hogy a tagállamok nevében előzetes beszerzési megállapodásokat köt a gyártókkal. A vakcinákat a lakosság számával arányosan osztották szét az EU tagállamai között, amelyek saját hatáskörben dönthettek arról, hogy prioritásként kezelik-e a lakosság egyes kategóriáinak oltását.

A DNA szerint a tagállamoknak úgynevezett 'opt-out' lehetőséget biztosítottak, azaz úgy is dönthettek, hogy nem vesznek részt az adott előzetes beszerzési megállapodásban, így nem kell fizetniük olyan oltóanyagokért, amelyeket nem igényeltek.

Az ügyészség közölte: azt vizsgálják, hogy 2021 januárja és májusa között bizonyos kormánytagok a jogszabályok megsértésével és a beszerzést alátámasztó dokumentumok/elemzések hiányában a szükségesnél jóval több Pfizer és Moderna oltóanyagadagot rendeltek.

A DNA szerint az akkori kormány közölte az Európai Bizottsággal, hogy Romániában az oltásra jogosultak száma 10,7 millió fő, és 2021. január elseje előtt több mint 23 millió személy számára elegendő oltóanyagot (összesen 37.588.366 adagot) rendelt. Ennek ellenére két gyanúsított kormánytag a harmadik segédletével elrendelte további 52.805.690 adag vakcina beszerzését és kifizetését, áfa nélkül összesen 1.005.498.687 euró értékben, és ezzel kárt okozott az állami költségvetésnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!