Hiába volt a sztrájk? A kormány által ígért fizetésemelésnek csak egy részét kapják meg a tanárok

2023. december 7. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

A tanárok fizetése jövő év január 1-jétől mindössze 13 százalékkal emelkedne, ami kevesebb, mint amire a kormány ígéretet tett a nyári sztrájk idején. A Ciolacu-kormány elhalasztja az általános oktatási költségvetés növelését is, annak ellenére, hogy a román diákok katasztrofálisan teljesítettek a PISA-felmérésen.

Az oktatásban dolgozók alapbérének mindössze 13 százalékos emeléséről rendelkezik az a pénzügyminisztérium által kezdeményezett rendelettervezet, amelyhez a Szabad Európa jutott hozzá, és amelyre a portál reagáltatta az oktatási szakszervezetek vezetőit is.

A tervezet azt is leszögezi, hogy augusztus 1-jétől további 7 százalékos béremelésre kerülne sor, azonban az emelés mindkét esetben a 2023 decemberi fizetésekre vonatkozna.

A javaslatot valószínűleg a jövő heti kormányülésen tárgyalják majd. A rendelkezéseket Marcel Bolos pénzügyminiszter már a hét elején ismertette egy pártülésen, írja a Szabad Európa, azonban egyelőre hivatalosan nem voltak bemutatva.

„Ilyen dokumentumok már korábban is megjelentek, és nagyon világossá vált, hogy nem állják meg a helyüket. Lehet, hogy néhányat csak úgy megszellőztetnek, hogy lássák, milyen a közvélemény reakciója bizonyos elképzelésekre” – mondta Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke.

„Várom a hivatalos találkozót Ciolacu miniszterelnökkel, amikor visszatér az Egyesült Államokból. Tárgyalásokban vagyunk, nem nyilatkozhatok arról, hogy mi szivárog ki a pénzügyminisztériumból” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a szakszervezetek hogyan fognak reagálni, ha nem lesznek elégedettek a miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokkal, Marius Nistor így válaszolt: „Majd meglátják a reakciót akkor!”

A tervezet az államháztartási kiadások terén hozott egyes költségvetési intézkedésekről, a költségvetési konszolidációról, valamint egyes normatív aktusok módosításáról és kiegészítéséről szól. Az éves százalékos emelés különben a szakszervezetek által meghirdetett: „ha az általunk javasolt teljes bérskálára gondolunk, akkor jövőre legalább 20 százalékos emelést kellene kapnunk” – mondta nemrég Simion Hăncescu, az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke.

Marius Nistor, a Spiru Haret Oktatási Szakszervezetek Szövetségének elnöke máshol azt nyilatkozta, hogy a kezdő tanárok fizetése 2024. január 1-jétől el kell érje a bruttó átlagbért, különben tiltakozásokat kezdeményeznek.

A béremelésről a nyáron állapodtak meg, amikor a kormány megígérte, hogy:

  • a kezdő tanárok/egyetemi asszisztensek alapbérét az ismert állami társadalombiztosítási költségvetés alapjául szolgáló bruttó átlagbér szintjén állapítják meg, ami az állami rendszerben a maximális bértábla 23%-át jelenti;
  • az első fizetésemelést (az új bértörvényben előírt fizetésemelés 50%-át) 2024.01.01-től biztosítják

De máris van egy nagy kérdőjel: bizonytalan az állami alkalmazottak egységes bérrendszeréről szóló törvény helyzete, amely a tanárok problémáját hivatott megoldani. Egy dolog biztos. A tervezet nem lesz kész az év végére, ahogy azt a munkaügyi és az oktatási miniszter is megerősítette már a sajtónak.

A pénzügyminisztérium tervezete azt is előírja, hogy a kormány egy évvel későbbre, 2025-re halasztja a Klaus Iohannis elnök által erősen támogatott „Képzett Románia” csomagban előírt, az általános konszolidált költségvetés 15 százalékának az oktatásra való elkülönítését.

A halasztás egy olyan időszakban történik, amikor az oktatási minisztériumnak idén a bruttó hazai termék 2,1 százaléka jutott, ami az elmúlt tíz év legalacsonyabb aránya.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!