Marosvásárhelyen a várhoz költöztetik a sálakból készült karácsonyfát

2023. december 7. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere tegnap este Facebook oldalán bejelentette, hogy a Kult Alternatív Kulturális Fesztivál reklámjaként sálakból készült karácsonyfát a várhoz költöztetik.

A szervezők a világ országaiból érkező, kézzel kötött darabokból összeálló fesztiválsál rekordjának megdöntésére készültek. A kezdeményezők szerint a karácsonyfa az összefogás szimbóluma, mely túlmutat egyéni, politikai, nemzetiségi és kulturális különbségeken. A Kult Alternatív Kulturális Fesztivál „A történetek összekötnek!” mottóval hirdette meg rekorddöntési kísérletét. A sálat a Rózsák terén, a Virágóránál karácsonyfa formájában állították ki.

Az alternatív fa megosztotta a lakosok véleményét, ezért elköltöztetik a várhoz – jelentette be Soós Zoltán.

A polgármester Facebook videóban jelentkezett a Színház térről, ahol a háttérben a város eredeti karácsonyfája látható. Hozzátette: a Virágóránál látható karácsonyfa egy jelkép, egy fesztivál reklám. A város vezetősége nem a közpénzből hozta létre az alternatív építményt, csak a helyet biztosította a fa kiállítására.

Amint a Transtelexen megírtuk, hétfőn délután kezdődött el a kézzel kötött karácsonyfa felállítása, amely élénk vitát váltott ki a közösségi oldalakon. Volt, aki értékelte az ötletet, az emberek közötti kapcsolatot, közreműködést jelképező sál karácsonyhoz illő üzenetét, mások szerint az alternatív karácsonyfa semmibe veszi a hagyományokat és nem is esztétikus. A vitára reagálva a fesztivál szervezői hétfőn késő este ismertették Facebook-oldalukon a karácsonyfa történetét és a projekt célját, ezúttal román és magyar nyelven is, miután korábban csak magyarul kommunikáltak az online felületeiken, így a marosvásárhelyi román közösségnek nem voltak információi a kezdeményezésről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!