A Libertatea napilap több meghatározó szerkesztőjétől megválik a Ringier

2023. december 6. – 15:56

A Libertatea napilap több meghatározó szerkesztőjétől megválik a Ringier
Cătălin Tolontan a Libertatea szerkesztőségi koordinátora – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Cătălin Tolontant, a Libertatea szerkesztőségi koordinátorát, illetve a lap két főszerkesztő-helyettesét, Iulia Roşut és Camelia Stant is kirúgta a Ringier Románia – írja a G4Media.

A Ringier Románia közleményében úgy fogalmaz, hogy a nyomtatott lapok iránti kereslet visszaesése, illetve az online tartalmakkal járó bevételek növekedése miatt újradefiniáljak a prioritásaikat, és mostantól a hangsúlyt a digitális kiadványaikra helyezik. Ennek az átállásnak a központi részeként a jelenlegi csapatot is értékelik, hogy az online kiadványok igényeihez igazított szerkesztőséget alakítsanak ki.

„A szervezeten belül három alkalmazottat érint azonnali hatállyal ez a stratégiaváltás” – írták a közleményben, azonban nem nevezik meg az érintetteket.

Október eleje óta zajlanak az úgynevezett „átalakítások” a Ringier Románia tulajdonát képező Gazeta Sporturilor (GSP) és Libertatea lapoknál. Akkor nyílt levélben tiltakozott a GSP és a Libertatea munkaközössége amiatt, hogy közös kiadójuk, a Ringier vezetősége menesztette a GSP főszerkesztőjét, Cătălin Țepelint, aki korábban a két lap más vezető beosztású munkatársaival együtt elutasította, hogy megjelenés előtt megmutasson cikkeket a kiadónak. Az újságírók akkor azt mondták, hogy a hirdetőknek kedvezne a Ringier.

November elején aztán egyik napról a másikra arról értesítették a GSP újságíróit, hogy megszüntetik a kiadvány nyomtatott változatát. Már azt az átalakítást is a példányszám csökkenésével magyarázta a kiadó. Akkor ugyanakkor azt is bejelentették a szerkesztőségnek, hogy kilenc, kizárólag a GSP nyomtatott változatához kapcsolódó állást is felszámolnak, többek között a Cătălin Tolontanét, aki a Ringier másik romániai lapjánál, a Libertateánál marad szerkesztőségi koordinátor. Most innen is kirúgták.

A Gazeta Sporturilor Európa egyik fontos sportlapja volt, amelyet szinte 100 éven keresztül adtak ki. A lapot 2018-ban vásárolta meg a svájci Ringier, ekkor váltotta a főszerkesztői székben Cătălin Ţepelin Cătălin Tolontant. Tolontan, akinek az irányítása alatt a GSP felgöngyölítette a hígított kórházi fertőtlenítőszerek és a bukaresti Colectiv-tűzvész kórházi fertőzés miatt elhunyt sérültjeinek ügyét, a Libertatea élére került, amelyet öt év alatt bulvárlapból jelentős tényfeltáró újsággá fejlesztett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!