A Libertatea napilap több meghatározó szerkesztőjétől megválik a Ringier

2023. december 6. – 15:56

A Libertatea napilap több meghatározó szerkesztőjétől megválik a Ringier
Cătălin Tolontan a Libertatea szerkesztőségi koordinátora – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Cătălin Tolontant, a Libertatea szerkesztőségi koordinátorát, illetve a lap két főszerkesztő-helyettesét, Iulia Roşut és Camelia Stant is kirúgta a Ringier Románia – írja a G4Media.

A Ringier Románia közleményében úgy fogalmaz, hogy a nyomtatott lapok iránti kereslet visszaesése, illetve az online tartalmakkal járó bevételek növekedése miatt újradefiniáljak a prioritásaikat, és mostantól a hangsúlyt a digitális kiadványaikra helyezik. Ennek az átállásnak a központi részeként a jelenlegi csapatot is értékelik, hogy az online kiadványok igényeihez igazított szerkesztőséget alakítsanak ki.

„A szervezeten belül három alkalmazottat érint azonnali hatállyal ez a stratégiaváltás” – írták a közleményben, azonban nem nevezik meg az érintetteket.

Október eleje óta zajlanak az úgynevezett „átalakítások” a Ringier Románia tulajdonát képező Gazeta Sporturilor (GSP) és Libertatea lapoknál. Akkor nyílt levélben tiltakozott a GSP és a Libertatea munkaközössége amiatt, hogy közös kiadójuk, a Ringier vezetősége menesztette a GSP főszerkesztőjét, Cătălin Țepelint, aki korábban a két lap más vezető beosztású munkatársaival együtt elutasította, hogy megjelenés előtt megmutasson cikkeket a kiadónak. Az újságírók akkor azt mondták, hogy a hirdetőknek kedvezne a Ringier.

November elején aztán egyik napról a másikra arról értesítették a GSP újságíróit, hogy megszüntetik a kiadvány nyomtatott változatát. Már azt az átalakítást is a példányszám csökkenésével magyarázta a kiadó. Akkor ugyanakkor azt is bejelentették a szerkesztőségnek, hogy kilenc, kizárólag a GSP nyomtatott változatához kapcsolódó állást is felszámolnak, többek között a Cătălin Tolontanét, aki a Ringier másik romániai lapjánál, a Libertateánál marad szerkesztőségi koordinátor. Most innen is kirúgták.

A Gazeta Sporturilor Európa egyik fontos sportlapja volt, amelyet szinte 100 éven keresztül adtak ki. A lapot 2018-ban vásárolta meg a svájci Ringier, ekkor váltotta a főszerkesztői székben Cătălin Ţepelin Cătălin Tolontant. Tolontan, akinek az irányítása alatt a GSP felgöngyölítette a hígított kórházi fertőtlenítőszerek és a bukaresti Colectiv-tűzvész kórházi fertőzés miatt elhunyt sérültjeinek ügyét, a Libertatea élére került, amelyet öt év alatt bulvárlapból jelentős tényfeltáró újsággá fejlesztett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!