Megszűnik a nyomtatott Gazeta Sporturilor, a szerkesztőség nemrég nyomásgyakorlással vádolta a kiadót

2023. november 1. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

A szerkesztőség előzetes tájékoztatása nélkül, egyik napról a másikra megszünteti a bukaresti Gazeta Sporturilor (GSP) nyomtatott változatát kiadója, a svájci Ringier, írta a GSP.ro. Az alkalmazottaknak küldött hivatalos tájékoztatás szerint az utolsó lapszám november 1-jén jelenik meg, emellett kilenc állást felszámolnak, köztük Cătălin Tolontan szerkesztőségi koordinátorét is.

A nyomtatott GSP hirtelen megszüntetésének előzménye, hogy három hónappal ezelőtt felmondott Mihnea Vasiliu, a Ringier Románia azóta elhunyt, korábbi vezérigazgatója, egy hónapja pedig a munkaközösség tiltakozása közepette menesztették a GSP főszerkesztőjét, Cătălin Țepelint, aki korábban elutasította, hogy megjelenés előtt megmutasson cikkeket a kiadónak.

"Ellenszegültünk" – a Gazeta Sporturilor címlapján Cătălin Țepelin főszerkesztő mellett álltak ki október elején– Fotó: GSP.ro
"Ellenszegültünk" – a Gazeta Sporturilor címlapján Cătălin Țepelin főszerkesztő mellett álltak ki október elején– Fotó: GSP.ro

A Ringier vezetősége csak szerdán értesítette a szerkesztőséget arról, hogy másnaptól a GSP csak internetes formában jelenik meg. Predrag Mihailovic, a Ringier Románia igazgatója két ügyvéd kíséretében közölte a terjesztőkkel, hogy 20 nap múlva megszűnik az állásuk, később pedig Cătălin Tolontan szerkesztőségi koordinátort értesítették arról, hogy megszűnik a nyomtatott lap, neki pedig a továbbiakban nem kell a GSP-vel foglalkoznia, az állását ugyanis felszámolják.

Az alkalmazottaknak küldött levélben a kiadó az eladott példányszám csökkenésével (2018 óta 27 százalékos visszaesés) és a papír-, illetve a nyomdaköltségek növekedésével magyarázta a lépést, emellett hangsúlyozta, hogy a GSP.ro szépen fejlődik, Románia legolvasottabb online sportlapja, amit a SNTV-vel videógyártásra kötött stratégiai partnerséggel építenének tovább.

Azt is bejelentették a szerkesztőségnek, hogy kilenc, kizárólag a GSP nyomtatott változatához kapcsolódó állást is felszámolnak, többek között a Cătălin Tolontanét, aki a Ringier másik romániai lapjánál, a Libertateánál marad szerkesztőségi koordinátor.

Október elején a Gazeta Sporturilor (GSP) és a Libertatea munkaközössége nyílt levélben tiltakozott Cătălin Țepelin főszerkesztő menesztése ellen. Mint írják, a Ringier vezetősége megpróbált beavatkozni a szerkesztőség munkájába, hogy a kiadóval reklámszerződést kötő, szerencsejátékra és fogadásokra szakosodó cég érdekeit védje. Konkrétan, július 31-én és augusztus 8-án a Ringier Sport Media Group két vezetője azt kérte Cătălin Țepelintől, hogy megjelenés előtt mutassa be nekik azokat a cikkeket, amelyek a kiadó reklámügyfeleit, konkrétan szerencsejáték-cégeket érintenek. A főszerkesztő a kérést visszautasította. Țepelin menesztése után a Ringier vezetősége felajánlotta Cătălin Tolontannak, a GSP és a Libertatea szerkesztőségi koordinátorának, hogy közösen nevezzenek ki új főszerkesztőt, amit Tolontan elutasított, majd Dan Udrea főszerkesztő-helyettesnek ajánlották fel a pozíciót, de ő is nemet mondott.

A majdnem 100 éves Gazeta Sporturilor Európa egyik legfontosabb sportszerkesztősége. A lapot 2018-ban vásárolta meg a svájci Ringier, ekkor váltotta a főszerkesztői székben Cătălin Ţepelin Cătălin Tolontant. Tolontan, akinek az irányítása alatt a GSP felgöngyölítette a hígított kórházi fertőtlenítőszerek és a bukaresti Colectiv-tűzvész kórházi fertőzés miatt elhunyt sérültjeinek ügyét, a Libertatea élére került, amelyet öt év alatt bulvárlapból jelentős tényfeltáró újsággá fejlesztett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!