A hirdetőknek kedvezne a Ringier, nyomásgyakorlással vádolják a svájci kiadót romániai lapjai

2023. október 4. – 12:36

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levélben tiltakozik a Gazeta Sporturilor (GSP) és a Libertatea munkaközössége amiatt, hogy közös kiadójuk, a svájci Ringier vezetősége menesztette a GSP főszerkesztőjét, Cătălin Țepelint, aki korábban a két lap más vezető beosztású munkatársaival együtt elutasította, hogy megjelenés előtt megmutasson cikkeket a kiadónak.

Az Ellenállunk című nyílt levélben, amelyet a két lap több mint 90 újságírója írt alá, ismertetik Cătălin Țepelin október 2-i menesztésének előzményeit. Mint írják, a Ringier vezetősége megpróbált beavatkozni a szerkesztőség munkájába, hogy a kiadóval reklámszerződést kötő, szerencsejátékra és fogadásokra szakosodó cég érdekeit védje. Konkrétan, július 31-én és augusztus 8-án a Ringier Sport Media Group két vezetője azt kérte Cătălin Țepelintől, hogy megjelenés előtt mutassa be nekik azokat a cikkeket, amelyek a kiadó reklámügyfeleit, konkrétan szerencsejáték-cégeket érintenek. A főszerkesztő a kérést visszautasította.

Hasonló eset 2022-ben a Libertateával is megtörtént, akkor egy olyan ingatlanos céget érintő cikket szerettek volna megjelenés előtt leellenőrizni, amelynek a vezetőségében benne volt Claudio Cisullo, a Ringier egyik vezetőtanácsi tagja is.

Miután a hasonló kérések egyre gyakoribbá váltak, augusztusban a GSP és a Libertatea 25 vezető beosztású munkatársa levelet írt a Ringier vezetőségének. Erre hivatalos választ sosem kaptak, állítják az újságírók, pontosabban a válasz az volt, hogy október 2-án Robin Lingg, a Ringier Sport Media Group igazgatótanácsának elnöke elbocsátotta a GSP főszerkesztőjét, Cătălin Țepelint. Ezután a Ringier vezetősége felajánlotta Cătălin Tolontannak, a GSP és a Libertatea szerkesztőségi koordinátorának, hogy közösen nevezzenek ki új főszerkesztőt, amit Tolontan elutasított, majd Dan Udrea főszerkesztő-helyettesnek ajánlották fel a pozíciót, de ő is nemet mondott.

A Ringier kedden azt közölte, hogy Cătălin Țepelin a GSP működési stratégiájával kapcsolatos véleménykülönbség miatt távozik azonnali hatállyal a lap éléről.

"Ellenszegültünk" – a Gazeta Sporturilor mai címlapján Cătălin Țepelin főszerkesztő mellett állnak ki – Fotó: GSP.ro
"Ellenszegültünk" – a Gazeta Sporturilor mai címlapján Cătălin Țepelin főszerkesztő mellett állnak ki – Fotó: GSP.ro

Az ActiveWatch és a Független Médiaközpont is tiltakozik

Szolidaritását fejezte ki a Gazeta Sporturilor és a Libertatea munkaközösségével az ActiveWatch és a Független Médiaközpont is.

„Egy olyan időszakban, amikor mind Romániában, mind nemzetközi szinten mély hitelválságban van a sajtó, a kiadói beavatkozástól (legyen az kereskedelmi, politikai vagy a tulajdonos részéről érkező beavatkozás) való függetlenség és a közérdek iránti lojalitás a média intézményének legértékesebb értékei” – írják a kedden közzétett közleményben.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a Ringier nemzetközi kiadói kódexe előírja az újságírók függetlenségének garantálását, illetve a szerkesztői és a kereskedelmi területek szétválasztását. „Újságíróink hajthatatlanok a magánszemélyek, vállalatok és hatóságok befolyásával szemben. Kerüljük az elfogultságot és feltárjuk az összeférhetetlenséget. Elválasztjuk a tudósítást a véleménytől. Jelöljük a kereskedelmi tartalmakat” – idéznek a kódexből, majd hozzáteszik, sajnálatosnak tartják, hogy a Ringier tröszt azt közvetíti a romániai közönség felé, hogy saját kiadói kódexe csak tartalom nélküli forma.

„Úgy véljük, hogy a nemzetközi médiatrösztök működése azokban az országokban, ahol a sajtószabadság még mindig bizonytalan, megmutatja, mennyire elkötelezettek az általuk hangoztatott etikai elvek iránt” – írják a közleményben, hozzátéve, hogy az ukrajnai háború és a közelgő négy választás kontextusában még sajnálatosabb lenne, ha Romániából hiányozna az a fajta közéleti újságírás, ami a két lapot jellemzi.

A G4Media, az Edupedu.ro és az Economedia.ro független lapok, valamint a Freedom House România és az Expert Forum szervezetek szintén kérik a Ringiert, hogy tartsa tiszteletben a két szerkesztőség függetlenségét.

A majdnem 100 éves Gazeta Sporturilor Európa egyik legfontosabb sportszerkesztősége, internetes oldala, a GSP.ro pedig az egyik legolvasottabb híroldal Romániában. A lapot 2018-ban vásárolta meg a svájci Ringier, ekkor váltotta a főszerkesztői székben Cătălin Ţepelin Cătălin Tolontant. Tolontan, akinek az irányítása alatt a GSP felgöngyölítette a hígított kórházi fertőtlenítőszerek és a bukaresti Colectiv-tűzvész kórházi fertőzés miatt elhunyt sérültjeinek ügyét, a Libertatea élére került, amelyet öt év alatt bulvárlapból jelentős tényfeltáró újsággá fejlesztett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!