Cherecheș megüresedett helyére volt megbízottja került, egyelőre nem lesz magyar polgármestere Nagybányának

2023. december 4. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Cătălin Cherecheş által megbízott alpolgármester fogja a volt nagybányai polgármester helyét betölteni mindaddig, amíg a tanácsosok másképpen nem határoznak, vagy Cherecheş elveszített mandátuma le nem jár. Eredmény nélkül ért véget ugyanis a nagybányai tanácsülés, ahol a tanácsosok arról szavaztak, hogy az RMDSZ-es Pap Zsolt István alpolgármester vagy a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNȚCD) színeiben alpolgármesteri tisztséget szerző Doru Dăncuș legyen-e Nagybánya új ideiglenes polgármestere.

Egy és fél órával az ülés megkezdése után a tanácsosok 10-5 arányban szavaztak Doru Dăncuș javára. Az alpolgármester megköszönte a szavazatokat, melyek többségében őt illették.

Mivel a szavazás érvénytelen volt, hisz Papnak és Dăncușnak is 12 szavazatra lett volna szüksége, ezért a régi felállás maradt, azaz egy 2020-as határozat értelmében Dăncuș az, aki a polgármestert ideiglenesen helyettesíti.

Pintér Zsolt, a Máramaros megyei RMDSZ-elnök szerint Doru Dăncuș pozíciója jelenleg nagyon törékeny, nincs kizárva, hogy egy újabb ülést kezdeményezzen valamelyik tanácsos, ahol ismét az alpolgármesterek közül választhatnak a tanácsosok.

Az ülés 13 órakor vette kezdetét, és a szavazás előtti vitán Doru Dăncuș azt mondta, ha ő lenne az ideiglenes polgármester, akkor nem politikai játszmáknak akarna teret adni, hanem a nagybányai problémák megoldásának. Hozzátette, az utóbbi időben sok támadás érte, de nem igazak azok a vádak. Ő magát áldozatnak tartja.

Doru Dăncuș ellen jelenleg okirat-hamisítás, magánokirat-hamisítás, hivatali visszaélés és szervezett bűnözői csoport létrehozásának bűncselekménye miatt folyik büntetőeljárás.

Az egyik felszólaló tanácsos szerint Doru Dăncușnak volt ideje bizonyítani 3 év alatt, és azt látja, hogy a város több szempontból, finanszírozási kérdésekben is problémákkal küzd. Dăncuș visszautasította a felvetését.

Később a tanácsosok felvetései kapcsán megjegyezte, többet is dolgozott, mint Pap Zsolt István. Pap Zsolt István erre reagálva azt mondta, hogy Dăncușnak el kellene olvasnia a dokumentációkat, mert abban fekete-fehéren ott van, ki, mennyit dolgozott.

Pintér Zsolt helyi tanácsosként kapott szót, aki szerint nagyon nagy problémák vannak Nagybányán, amit nem ők idéztek elő, de ha már adódott a lehetőség, akkor az RMDSZ – a többi párttal közösen – megoldhatja ezeket a gondokat, ezért tartotta fontosnak, hogy a helyi tanácsosok Pap Zsolt Istvánra szavazzanak, akiben hihetnek.

A tanácsülés felpaprikázott hangulatban zajlott, nem csak a tanácsosok vitái miatt bizonyul hevesnek, de az ülést látogató civilek közül, Ciolaș is kifejtette véleményét az elhangzottak kapcsán. Ciolaș az ülés vezetője többszöri felszólítására sem állt le a panaszainak sorolásával. Hogy folytatni tudják az ülést a tanácsosoknak szavazniuk kellett, hogy maradhat-e az ülésen. Úgy döntöttek, hogy igen, ennek ellenére önként elhagyta a termet.

A polgármesteri szék azután ürült meg, hogy november 24-én jogerősen öt év végrehajtandó szabadságvesztére ítélték Cătălin Cherecheşt, így a prefektusi határozat értelmében elvesztette mandátumát. Cherecheş rövid ideig szökésben volt, jelenleg Németországban igyekszik hátráltatni, hogy kiadják Románia számára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!