Marcel Ciolacu az Egyesült Államokba látogat, ahol Antony Blinkennel is találkozik

2023. december 2. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök december 2-7. között Washingtonba és New Yorkba látogat, amelynek során többek között Antony Blinken külügyminiszterrel és Lloyd Austin védelmi miniszterrel is találkozik – közölték politikai források a G4Media-val.

Vasárnap Marcel Ciolacu ellátogat a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumba, majd fogadást ad a Washington-Virginia-Maryland térségében élő román közösségnek.

Hétfőn Ciolacu koszorút helyez el a washingtoni Arlington temetőben, majd találkozik Antony Blinken külügyminiszterrel, Jennifer Granholm energiaügyi miniszterrel és Lloyd Austin védelmi miniszterrel.

Kedden a miniszterelnök a tervek szerint találkozik a Lockheed Martin képviselőivel, majd a képviselőház fegyveres szolgálatok bizottságának vezetőségével, Mike Rogers és Adam Smith társelnökökkel folytat megbeszélést. Ciolacu a tervek szerint találkozik az amerikai szenátus külügyi bizottságának társelnökeivel, Ben Cardion és James Risch szenátorokkal is. Kedden a Google képviselőivel, valamint az Egyesült Államok Energetikai Szövetségének (USEA) vezetőségével is találkozik.

Szerdán New Yorkban Ciolacu találkozik Ronald S. Lauderrel, a Zsidó Világtanács elnökével és Antonio Guterres-szel, az ENSZ főtitkárával. A miniszterelnök a tervek szerint találkozik Dennis Francesszel, az ENSZ Közgyűlésének elnökével is.

A látogatáson eredetileg az amerikai alelnökkel is találkozott volna, de erre nem kerül sor, mivel Kamala Harris az ENSZ dubaji klímaváltozási konferenciáján vesz részt, ahol Klaus Iohannis is jelen van.

A napokban egyébként Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Vincze Loránt európai parlamenti képviselő is Washingtonban „keresi a partnereit”. Kelemen szerint 8 év után ismét a romániai magyarokról és az előttünk álló kihívásokról beszélhet Amerkában. Azt kéri tőlük: amikor Európa felé tekintenek, kiemelten figyeljenek Romániára és közösségünkre is. Kelemen amerikai képviselőkkel is találkozik, többek között Marcy Kapturral, Nathaniel Morannel, Steve Cohennel, Andy Harrisszel, Robert Aderholttal, Brad Schneiderrel egyeztettek a napokban a magyar közösség ügyeiről, a régiót érintő biztonságpolitikai kihívásokról.

Az RMDSZ elnöke úgy véli: a mélyreható változások éveiben erősödnek a magyarellenes politikai erők. És szerinte még időben el kell szigetelni a szélsőséges, populista, fasiszta erőket, amelyek minden kisebbség ellenségei, és amelyek nem juthatnak el addig, hogy kormányozzanak az országban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!