Marcel Ciolacu az Egyesült Államokba látogat, ahol Antony Blinkennel is találkozik

2023. december 2. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök december 2-7. között Washingtonba és New Yorkba látogat, amelynek során többek között Antony Blinken külügyminiszterrel és Lloyd Austin védelmi miniszterrel is találkozik – közölték politikai források a G4Media-val.

Vasárnap Marcel Ciolacu ellátogat a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumba, majd fogadást ad a Washington-Virginia-Maryland térségében élő román közösségnek.

Hétfőn Ciolacu koszorút helyez el a washingtoni Arlington temetőben, majd találkozik Antony Blinken külügyminiszterrel, Jennifer Granholm energiaügyi miniszterrel és Lloyd Austin védelmi miniszterrel.

Kedden a miniszterelnök a tervek szerint találkozik a Lockheed Martin képviselőivel, majd a képviselőház fegyveres szolgálatok bizottságának vezetőségével, Mike Rogers és Adam Smith társelnökökkel folytat megbeszélést. Ciolacu a tervek szerint találkozik az amerikai szenátus külügyi bizottságának társelnökeivel, Ben Cardion és James Risch szenátorokkal is. Kedden a Google képviselőivel, valamint az Egyesült Államok Energetikai Szövetségének (USEA) vezetőségével is találkozik.

Szerdán New Yorkban Ciolacu találkozik Ronald S. Lauderrel, a Zsidó Világtanács elnökével és Antonio Guterres-szel, az ENSZ főtitkárával. A miniszterelnök a tervek szerint találkozik Dennis Francesszel, az ENSZ Közgyűlésének elnökével is.

A látogatáson eredetileg az amerikai alelnökkel is találkozott volna, de erre nem kerül sor, mivel Kamala Harris az ENSZ dubaji klímaváltozási konferenciáján vesz részt, ahol Klaus Iohannis is jelen van.

A napokban egyébként Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Vincze Loránt európai parlamenti képviselő is Washingtonban „keresi a partnereit”. Kelemen szerint 8 év után ismét a romániai magyarokról és az előttünk álló kihívásokról beszélhet Amerkában. Azt kéri tőlük: amikor Európa felé tekintenek, kiemelten figyeljenek Romániára és közösségünkre is. Kelemen amerikai képviselőkkel is találkozik, többek között Marcy Kapturral, Nathaniel Morannel, Steve Cohennel, Andy Harrisszel, Robert Aderholttal, Brad Schneiderrel egyeztettek a napokban a magyar közösség ügyeiről, a régiót érintő biztonságpolitikai kihívásokról.

Az RMDSZ elnöke úgy véli: a mélyreható változások éveiben erősödnek a magyarellenes politikai erők. És szerinte még időben el kell szigetelni a szélsőséges, populista, fasiszta erőket, amelyek minden kisebbség ellenségei, és amelyek nem juthatnak el addig, hogy kormányozzanak az országban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!