Iohannis elnök Dubajba utazik december 1-én, hogy 3 perces beszédet mondjon az éghajlatváltozással foglalkozó csúcstalálkozón

2023. november 28. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő a román nemzeti ünnepen Dubajba utazik, ahol másnap, december 2-án háromperces beszédet mond az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó csúcstalálkozóján, írja a Digi24.

Iohannis nemrég tért vissza afrikai körútjáról, idén pedig már másodszor utazik az Egyesült Arab Emírségekbe. A COP28 elnevezésű globális felmelegedéssel foglalkozó konferenciát Ferenc pápa nyitja meg, rajta – és Iohannison – kívül felszólal még többek között az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország és Németország miniszterelnöke, valamint Izrael és Palesztina elnöke is felszólal. Joe Biden amerikai elnök nem vesz részt az idei dubaji találkozón.

Klaus Iohannis a tervek szerint 9.20 óra után mond beszédet több mint 70 000 résztvevő előtt.

Az elnöki adminisztráció még nem hozta nyilvánosságra a dubaji út menetrendjét. A hírek szerint az elnök négynapos (december 1-4.) tartózkodásra készül Dubajban, hasonlóan az Egyesült Arab Emírségekben 2023. március 18-21. között Őfelsége Mohamed bin Zayed Al-Nahyan sejk meghívására tett hivatalos látogatásához.

Iohannis dubaji útja miatt a december 1-jei fogadás és pezsgős koccintás a Cotroceni-palotában néhány órával korábban lesz, mint a korábbi években. Románia elnöke több kitüntetést és érmet is átad. Ezzel kapcsolatban az elnöki adminisztráció több száz nemzeti érdemrendet és kitüntetést rendelt meg az Állami Pénzverdétől, a szerződés összértéke 3,01 millió lej (mintegy 600 ezer euró).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!