Oltás-dosszié: Románia 45 millió adag vakcina megvásárlásától állt el

2023. november 26. – 13:12

Oltás-dosszié: Románia 45 millió adag vakcina megvásárlásától állt el
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter és Florin Cîțu volt kormányfő, jelenlegi szenátor, akit a DNA hivatali visszaéléssel vádol a koronavírus-oltások megrendelésének ügyében – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

35 millió adag Covid-19 elleni oltást kapott meg Románia a 80 millió rendelt adagból, számolt be szombaton Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, aki szerint még meg kell találni a megoldást arra, hogy a fennmaradó 45 millió dózist ne kelljen kifizetni, írta az Agerpres.

A 35 millióból 10 millió adagot megsemmisítettek vagy meg fognak semmisíteni, mert már lejárt a szavatossági idejük. Több mint 20 millió adagot használtak fel, de mivel az oltóanyag többdózisos csomagolásban érkezett, a felbontott adagokat pedig csak korlátozott ideig lehetett tárolni, volt, amit nem használtak fel. Mostanra két millió használható dózis maradt még, ez kiegészül a vírus változása nyomán aktualizált 1,2 millió adaggal, magyarázta Rafila.

Az egészségügyi miniszter szerint ezzel lezárul az egyik gyártóval még 2021-ben kötött szerződés. Az ország eddig 2,5 milliárd lejt fizetett a koronavírus elleni oltásokért.

Rafila elmondta, hogy Románia ennél sokkal több oltóanyagra kötött szerződést, de végül mégsem kérte a kiszállításukat, ezeknek a szerződéseknek a rendezése pedig még zajlik, eddig egy gyártóval sikerült megegyezni abban, hogy az ország eláll a vásárlástól.

Azt is hozzátette, hogy a további 45 millió adag vakcina, amit Románia már nem kérne, nincs kifizetve, illetve hogy az Európai Bizottság rendszeresen kérte a tagállamoktól, hogy jelezzék, igényt tartanak-e a megrendelt oltóanyag-mennyiségre vagy sem.

Az egészségügyi miniszter megjegyezte, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok ügyében voltak olyan helyzetek, amikor orvosi szempontból másként is lehetett volna gondolkodni, de ennél konkrétabb véleményt nem mondott, tekintettel arra, hogy a hatóságok még nyomoznak az ügyben.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) három volt kormányzati tisztségviselőt vádol súlyos hivatali visszaéléssel a koronavírus elleni oltások ügyében, és a mentelmi joguk visszavonását kéri. A G4media írta meg, hogy Florin Cîțu volt kormányfőről, illetve Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterekről van szó. A PNL és a PSD szenátusi frakciója rövidesen jelezte, hogy megszavazza Florin Cîţu mentelmi jogának felfüggesztését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!