A PNL és a PSD szenátusi frakciója is megszavazza Florin Cîţu mentelmi jogának felfüggesztését

2023. november 24. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă szenátusi elnök és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője csütörtök este kijelentette, hogy a felsőházi frakciójuk meg fogja szavazni Florin Cîţu volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését, írja az Agerpres.

A politikus a Digi24-nek nyilatkozva ismertette a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos eljárást. E szerint amint megérkezik a szenátusba a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérése, összehívja a házbizottságot, és továbbítja az üggyel kapcsolatos dokumentumokat a jogi szakbizottsághoz. Utóbbi testület kidolgoz egy jelentést, amelyben állást foglal Florin Cîţu mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatban. A jelentésről a szenátus plénuma szavaz.

Mi azt tesszük, amit eddig is tettünk, és arra szavazunk, hogy az igazságszolgáltatás tegye a dolgát

– mondta Ciucă. A PNL elnöke szerint ez az ügy ártott a párt megítélésének is. Arra a kérdésre, hogy bízik-e a volt kormányfő ártatlanságában, azt válaszolta: az igazságszolgáltatásban bízik. Ciucă elmondta azt is, hogy beszélt már az ügyről Florin Cîţuval, aki közölte vele, hogy ki fog lépni a PNL szenátusi frakciójából. Ezt a pártelnök helyes, felelős döntésnek nevezte.

A PSD frakciója is meg fogja szavazni

Marcel Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szintén kijelentette, hogy frakciójuk meg fogja szavazni Florin Cîţu liberális szenátor mentelmi jogának felfüggesztését. Ciolacu azt is elmondta, hogy őt számtalan kritika érte, amikor annak idején ellenzékből ezeket a beszerzéséket „aberrációnak” nevezte. Szerinte az üggyel kapcsolatos DNA-közleményből is kitűnik, hogy az akkori kormány pénzveszteség nélkül is rendelhetett volna koronavírus elleni oltóanyagot.

Florin Cîţu: mindig jóhiszeműen és a törvényeket tiszteletben tartva jártam el

Florin Cîţu volt miniszterelnök (2020-2021) Facebook-oldalán azt írta, hogy a köztisztségekben végzett tevékenysége mindig a jóhiszeműségen és a törvények tiszteletben tartásán alapult.

Teljes mértékben bízom az igazságszolgáltatásban, és meg vagyok győződve arról, hogy a folyamatban lévő eljárás az igazság kiderítéséhez vezet

– írta bejegyzésében.

USR: nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni; Vlad Voiculescu tisztességes ember

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint a PNL vállalta a felelősséget a vakcinabeszerzésékért, és Vlad Voiculescu volt egészségügyi minisztert tisztességes embernek tartja.

Cătălin Drulă a Facebook-oldalán kifejtette: az USR-t nem fogják megfélemlíteni a politikai szempontok szerint időzített büntetőeljárások. Szerinte ez az ügy valójában egy jelzés arra, hogy a párt tegyen le egy jobboldali választási szövetség létrehozásáról.

Az USR elnöke úgy vélekedett: a PSD valójában a kormányzása alatt történt visszaéléseket és „pénzlenyúlásokat” szeretné elfedni, a PNL pedig abban érdekelt, hogy ne legyen vetélytársa a jobboldalon a jövő évi választásokon. Emlékeztetett arra is, hogy annak idején az Európai Bizottság 4,6 milliárd adag oltóanyagot rendelt a 450 millió fős uniós lakosságnak, mert nem lehetett tudni, hogy mi történik majd a vakcinagyártással, miként mutálódik a koronavírus és hány emlékeztető oltásra lesz szükség. „A DNA az Európai Bizottság ellen is nyomozni akar?” – kérdezte bejegyzésében.

A DNA csütörtökön jelentette be: kéri az elnöki hivatal és a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy büntetőeljárást indíthasson három hivatali visszaéléssel gyanúsított személy ellen. Ügyészségi források szerint a gyanúsítottak Florin Cîţu volt kormányfő, illetve Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek. A DNA a három politikust azzal gyanúsítja, hogy 2021 januárja és májusa között sokkal több koronavírus elleni oltásra kötöttek szerződést, mint amennyire valójában szükség lett volna. A román állam azt közölte az Európai Bizottsággal, hogy 10,7 millióan jogosultak oltásra, a kormány ehhez képest 2021 januárjában 52 millió dózist rendelt, miközben korábban már megrendeltek 37 milliót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!