Sajtóértesülés: egy volt miniszterelnök és két volt miniszter mentelmi jogának visszavonását kéri a DNA

2023. november 23. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

A román kormány három volt tagját súlyos hivatali visszaéléssel vádolja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), és a mentelmi joguk visszavonását kéri. A G4media forrásai szerint Florin Cîțu volt kormányfőről, illetve Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterekről van szó.

A DNA a három általuk meg nem nevezett politikust azzal vádolja, hogy 2021 januárja és májusa között sokkal több koronavírus elleni oltásra kötöttek szerződést, mint amennyire valójában szükség lett volna. A román állam azt közölte az Európai Bizottsággal, hogy 10,7 millióan jogosultak oltásra, a kormány ehhez képest 2021 januárjában 52 millió dózist rendelt, miközben korábban már megrendeltek 37 milliót.

A DNA szerint a beszerzést szükségességét semmilyen dokumentum vagy elemzés nem támasztotta alá, és a törvény megszegését jelenti.

A nemzeti liberális párti Florin Cîțu jelenleg szenátor, Vlad Voiculescu a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) bukaresti elnöke és EP-képviselőjelöltje, Ioana Mihăilă pedig, aki szintén USR-tag volt, most a REPER tagja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!