Sajtóértesülés: egy volt miniszterelnök és két volt miniszter mentelmi jogának visszavonását kéri a DNA

2023. november 23. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

A román kormány három volt tagját súlyos hivatali visszaéléssel vádolja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), és a mentelmi joguk visszavonását kéri. A G4media forrásai szerint Florin Cîțu volt kormányfőről, illetve Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterekről van szó.

A DNA a három általuk meg nem nevezett politikust azzal vádolja, hogy 2021 januárja és májusa között sokkal több koronavírus elleni oltásra kötöttek szerződést, mint amennyire valójában szükség lett volna. A román állam azt közölte az Európai Bizottsággal, hogy 10,7 millióan jogosultak oltásra, a kormány ehhez képest 2021 januárjában 52 millió dózist rendelt, miközben korábban már megrendeltek 37 milliót.

A DNA szerint a beszerzést szükségességét semmilyen dokumentum vagy elemzés nem támasztotta alá, és a törvény megszegését jelenti.

A nemzeti liberális párti Florin Cîțu jelenleg szenátor, Vlad Voiculescu a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) bukaresti elnöke és EP-képviselőjelöltje, Ioana Mihăilă pedig, aki szintén USR-tag volt, most a REPER tagja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!