Ciolacu a melegjogok rendezéséről: Nem prioritásom és a romániai társadalom nincs erre felkészülve

2023. november 23. – 17:21

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai társadalom nincs felkészülve arra, hogy elfogadja a bejegyzett élettársi kapcsolatot, amely rendezné a melegek jogait, mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök, akit az Europa FM azért kérdezett erről, mert Romániának az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítélete nyomán március 25-ig be kell mutatnia a javaslatait az azonos nemű párok törvényes védelmére.

A kormányfő azt mondta, nem ez az első ügy, amelyben az EJEB elmarasztalta az országot, ott van például a börtönök állapota is.

Mint hozzátette, a bejegyzett élettársi kapcsolat nem tartozik a prioritásai közé, és szerinte Románia jelen pillanatban nincs erre felkészülve.

Ciolacu hangsúlyozta, nincsenek fenntartásai a melegekkel kapcsolatban, vannak olyan barátai, akik más férfiakkal élnek kapcsolatban, és ezzel nincs is problémája, de miniszterelnökként más szempontok vezérlik.

Arra a kérdésre, hogy akkor Románia ezek szerint nem fogja tiszteletben tartani az EJEB ítéletét, Ciolacu megismételte, hogy nem ez az első, és nem is az utolsó Romániát elmarasztaló EJEB-ítélet, és a romániai társadalom nincs felkészülve a melegek jogainak rendezésére.

Amikor az EJEB döntése korábban szóba került a parlamentben, a szociáldemokraták vezető szenátora úgy nyilatkozott, hogy időre van szükség a melegházasság romániai törvényes elismeréséhez, a szenátus nemzeti liberális alelnöke azt fejtegette, hogy az EJEB nem vette figyelembe a romániaiak hagyományait, amikor döntésével az LMBTQ+ párok jogainak védelmére kötelezte az országot, a Románok Egyesüléséért Szövetség elnöke pedig kijelentette, a testületnek nincs is joga a romániai házasságokról dönteni.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a Transtelexnek korábban azt mondta, az lenne az ésszerű, ha csak 2025-ben terjesztené a parlament elé a kormány az azonos nemű párok kapcsolatának elismerését és védelmét szabályozó törvénytervezetet, mert egy ilyen jogszabályjavaslat megvitatása a 2024-es választási szuperévben a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos manipulációknak és gyűlöletkeltésnek adna teret, ami csak az AUR-nak kedvezne.

Asztalos az EuropaFM-nek Ciolacu friss kijelentésére úgy reagált, hogy az érthető, hogy a börtönök állapotán Románia még nem javított, hiszen ez befektetést igényel, a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése azonban kizárólag politikai akarat kérdése.

„Egyszerűen arról van szó, hogy a társadalomban vannak előítéletek, és a parlament, a politikai pártok nem állnak készen arra, hogy szembenézzenek ezekkel az előítéletekkel, és elmagyarázzák a választóknak, hogy az élettársi kapcsolat egy olyan minimális szabvány, amely nem jelent veszélyt a társadalomra” – mondta Asztalos Csaba.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!