Iohannis megérkezett Zanzibárba, de csak hivatalos fotók vannak az elnöki expedícióról

2023. november 18. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis román elnök szombaton feleségével, Carmennel Zanzibárba érkezett. Az elnöki adminisztráció honlapján közzétett információk szerint hivatalos ebéden vettek részt.

Egy fotót pedig a tanzániai külügyminisztérium X, korábban Twitter, fiókján tettek közzé, amiből kiderül „Klaus Iohannis román elnök folytatja állami látogatását. Ma érkezett meg a híres Zanzibár szigetére az AZAM komppal Dar Es Salaamból. Érkezéskor Jamal Kassim miniszter fogadta” – olvasható a tanzániai külügyminisztérium bejegyzésében.


Innen Iohannis azt közvetítette, hogy bátorítja a kétoldalú kapcsolatokat a turizmus és az üzleti élet terén.

„Különösen lenyűgözött a Zanzibár 2050-ig terjedő fejlesztési elképzelése és az önök előremutató mentalitása. Megvizsgálhatnánk a román vállalatok bevonásának lehetőségét a Silicon Zanzibar elnevezésű kiemelt kezdeményezésbe és a zanzibári kékgazdasági tervbe. Mai jelenlétem egyik oka, hogy bátorítsam és kifejezzem támogatásomat a gyorsan növekvő román-tanzániai gazdasági kapcsolatok iránt, beleértve új vállalkozások fejlesztését is.

Gyorsan növekvő kapcsolataink másik fontos eleme kétségtelenül az emberek közötti kapcsolatok. Egyre több román állampolgár hajlandó felfedezni Zanzibár természeti csodáit. Meggyőződésem, hogy továbbra is szívesen látják itt őket. Ez a látogatás arra hivatott, hogy erősítse kapcsolatainkat, ösztönözze az együttműködést és nyisson új távlatokat együttműködésünk számára” – hangzott a román elnök üzenete.

Klaus Iohannis államfőt pénteken afrikai körútja során fogadta Samia Suluhu Hassan, a Tanzániai Egyesült Köztársaság elnöke. A búcsúceremóniára vasárnap kerül sor a Dar es Salaam-i államelnöki hivatalban.

A román elnök afrikai körútja a Zöld-foki Köztársaságban tett látogatással folytatódik, ahol Jose Maria Neves elnökkel folytat konzultációt. A körút utolsó állomása a Szenegáli Köztársaság lesz, az államfő november 23-án fejezi be afrikai látogatását.

Klaus Iohannis román elnök afrikai expedíciója kiütötte a biztosítékot, miután épp azzal egyidőben jelent meg a Recorder tényfeltáró portál videója, amelyben az államfői utazások költségeit próbálják tisztázni. Az államfő ugyanis azon kevés európai politikusok egyike, aki nem nyilatkozik hivatalos útjainak költségeiről, bár a sajtó minden alkalommal megkérdezi, hogy mennyibe került egyik-másik utazása. A a Recorder nyomozása nyomán közel negyvenezer román állampolgár kérte tőle ismét, hogy tisztázza, mennyibe kerül az afrikai utazása.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!