A Fellegvár után a brassói önkormányzat most a Kárpáti Szarvas vendéglő tulajdonjogáért harcol

2023. november 15. – 15:52

A Fellegvár után a brassói önkormányzat most a Kárpáti Szarvas vendéglő tulajdonjogáért harcol
A Kárpáti Szarvas vendéglő épülete Brassó főterén – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Négyévnyi pereskedés után a brassói városháza tulajdonába kerülhet vissza az a történelmi jelentőségű épületrész, amelyben a nagy múltú Kárpáti Szarvas (Cerbul Carpatin) vendéglő működött. A döntésről hírt adó helyi BizBrasov portál szerint a teljes épületegyüttes a város egyik legnevezetesebb műemléke.

Az Árucsarnok (egyéb nevei Kereskedőház, Hirscher-ház, Hirscher-bazár) a nyugat-európai középkori árucsarnokok stílusát idéző épület, melyet a 16. század közepén építtetett Apollonia Hirscher patricius, hogy a helyi mestereknek és kereskedőknek legyen ahol kiállítsák és tárolják portékáikat. A Főtér délkeleti oldalán áll; egykoron Brassó legnagyobb világi épülete volt. 1749-ben, 1857-ben, és 1960-ban átépítették, jelenleg vendéglőknek, üzleteknek, cégeknek ad helyet. Két nagy szárnya egy belső udvart fog közre.

2019-ben Brassó város önkormányzata Adrian Rusu ügyvéd révén, aki a brassói Fellegvár visszaszolgáltatási eljárásában is képviselte az önkormányzatot beperelte a turisztikai minisztériumhoz tartozó Aro-Palace részvénytársaságot, annak megállapítása érdekében, hogy az említett ingatlan a brassói önkormányzat tulajdonát képezi. Az alapfokú döntés a városházának kedvez, azonban egyelőre csak részsikerként könyvelhető el, mert a bírósági határozatot meg lehet fellebbezni.

A Kárpáti Szarvas 1960-as megnyitása óta a helyiek és turisták kedvencévé vált. Elsősorban az erdélyi gasztronómia hagyományos fogásai által elhíresült hely népszerűségét egy brassói specialitásnak, a „flechii”-nek köszönheti. A kulináris különlegesség receptje évtizedek óta változatlan: a sertéshúst grillen megsütik, sütés közben borral és borvízzel locsolják, majd nagyon vékony csíkokra vágva, sóval és borssal ízesítve fatányéron tálalják.

Szintén ebben az épületben működött az Édes lyuk étterem is. A két vendéglő kapcsán a helyiek szívesen viccelődtek, mondván, az Édes Lyukat a Szarvas fenekében kell keresni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!