A Fellegvár után a brassói önkormányzat most a Kárpáti Szarvas vendéglő tulajdonjogáért harcol

2023. november 15. – 15:52

A Fellegvár után a brassói önkormányzat most a Kárpáti Szarvas vendéglő tulajdonjogáért harcol
A Kárpáti Szarvas vendéglő épülete Brassó főterén – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Négyévnyi pereskedés után a brassói városháza tulajdonába kerülhet vissza az a történelmi jelentőségű épületrész, amelyben a nagy múltú Kárpáti Szarvas (Cerbul Carpatin) vendéglő működött. A döntésről hírt adó helyi BizBrasov portál szerint a teljes épületegyüttes a város egyik legnevezetesebb műemléke.

Az Árucsarnok (egyéb nevei Kereskedőház, Hirscher-ház, Hirscher-bazár) a nyugat-európai középkori árucsarnokok stílusát idéző épület, melyet a 16. század közepén építtetett Apollonia Hirscher patricius, hogy a helyi mestereknek és kereskedőknek legyen ahol kiállítsák és tárolják portékáikat. A Főtér délkeleti oldalán áll; egykoron Brassó legnagyobb világi épülete volt. 1749-ben, 1857-ben, és 1960-ban átépítették, jelenleg vendéglőknek, üzleteknek, cégeknek ad helyet. Két nagy szárnya egy belső udvart fog közre.

2019-ben Brassó város önkormányzata Adrian Rusu ügyvéd révén, aki a brassói Fellegvár visszaszolgáltatási eljárásában is képviselte az önkormányzatot beperelte a turisztikai minisztériumhoz tartozó Aro-Palace részvénytársaságot, annak megállapítása érdekében, hogy az említett ingatlan a brassói önkormányzat tulajdonát képezi. Az alapfokú döntés a városházának kedvez, azonban egyelőre csak részsikerként könyvelhető el, mert a bírósági határozatot meg lehet fellebbezni.

A Kárpáti Szarvas 1960-as megnyitása óta a helyiek és turisták kedvencévé vált. Elsősorban az erdélyi gasztronómia hagyományos fogásai által elhíresült hely népszerűségét egy brassói specialitásnak, a „flechii”-nek köszönheti. A kulináris különlegesség receptje évtizedek óta változatlan: a sertéshúst grillen megsütik, sütés közben borral és borvízzel locsolják, majd nagyon vékony csíkokra vágva, sóval és borssal ízesítve fatányéron tálalják.

Szintén ebben az épületben működött az Édes lyuk étterem is. A két vendéglő kapcsán a helyiek szívesen viccelődtek, mondván, az Édes Lyukat a Szarvas fenekében kell keresni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!