Nyolc év huzavona után visszakapta Brassó önkormányzata a Fellegvárat

2023. május 25. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

A brassói Fellegvár hivatalosan is visszakerült a város tulajdonába, miután a kormány szerdán jóváhagyta azt a határozatot, amely a műemléket az állam közvagyonából és a pénzügyminisztérium adminisztrációjából Brassó város közvagyonába helyezi át – jelentette be a város önkormányzata a Facebookon. A kormányhatározat értelmében a Márton-hegyen álló épületegyüttes átadásának a határozat hatályba lépésétől 60 napon belül kell megtörténnie.

„Ez a normalitás gesztusa, örülök, hogy a román kormány figyelembe vette az önkormányzat által felhozott érveket, és örülök a brassói polgárok kiállásának, minden aláírásnak, amely segített ebben a törekvésben. A Fellegvár mától a város örökségének része, a brassóiaké. Számunkra, a helyi közigazgatás számára megkezdődik a biztonságossá tétel folyamata, és remélem, hogy minél hamarabb újra meg tudjuk nyitni kapuit a látogatók előtt” – idézik a bejegyzésben Allen Coliban polgármestert.

A brassói Fellegvár sorsa egy 8 éves huzavona után dőlt el. A bukaresti Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék bírói évekig húzódó pereskedés után tavaly novemberben hoztak végleges ítéletet a műemlék ügyében. Eszerint a román állam tulajdonát képezi az ingatlan, nem pedig az Aro Palace Rt. szálloda- és vendéglátóipari vállalatét, amely 1990 óta használta, majd pedig megpróbálta eladni. A pert a Fellegvár tulajdonjogáért Brassó önkormányzata indította, mert azt szerették volna, ha újra köztulajdonba (az államéba vagy az önkormányzatéba) kerül az épület.

A vállalat végül február közepén mondott le a város fölé magasodó erődítményről. Ahhoz, hogy a Fellegvárat az önkormányzat használhassa, a helyi hatóságnak a kormánytól kellett kérvényeznie a kezelési jogot, de nem csak ők jelentkeztek be az épületért.

A kiemelt jelentőségű műemlék használatáról az állami vagyont adminisztráló pénzügyminisztérium a minisztériumokat is megkérdezte, hogy át akarják-e azt venni. Ketten is jelentkeztek érte. A belügyminisztérium a rendőrök Excelsior nevű rehabilitációs központját költöztette volna oda, így kizárólag a minisztérium alkalmazottai használhatták volna azt. Az oktatásügyi minisztérium pedig a Transilvania Egyetemnek szerette volna megszerezni az ingatlant.

Emiatt a pénzügyminisztérium azt állította, hogy nem tudja teljesíteni a brassói városháza kérését, mivel két tárca is igényt tart a történelmi épületre. Ezek után kezdtek tiltakozásba a brassóiak: az USR-s polgármester petíciót indított, a civilek pedig tüntetést szerveztek. Még a megyei tanács PNL-s elnöke, Adrian Veștea is azt nyilatkozta, hogy a városnak kellene megkapni a Fellegvárat. Allen Coliban polgármester azt is kilátásba helyezte, ha nem történik meg az átadás, és a kormány más rendeltetést ad az értékes műemléképületnek, a polgármesteri hivatal a közigazgatási bíróságon támadja meg a döntést.

Végül a pénzügyminisztérium visszavonta napirendről a két szaktárcának kedvező memorandumot, így elkezdődhettek a tárgyalások a brassói önkormányzattal az erődítmény átadásáról.

Az önkormányzat korábban azt állította, már elkülönítettek egy összeget a sürgős állagmegőrzési munkálatok elvégzésére, és amint hozzájuk kerül a Fellegvár, uniós pályázatot is összeállítanak a teljes felújítás érdekében. Már korábban is jelezték, azt szeretnék, ha az épület kulturális és közösségi eseményeknek adna helyet, és visszakerülne a közösség használatába, illetve a turisztikai körforgásba.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!