Korodi Attila dühös a Csíkszeredában tapasztalt agresszív magatartás miatt, növelni szeretné a közbiztonságot

2023. november 13. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

10 pontban foglalta össze Korodi Attila Csíkszereda polgármestere a város közbiztonságának megerősítésére vonatkozó akciótervét. A videófelvételen rögzített eseményt azért hívta össze az elöljáró, hogy azonnali választ adjon a múlt héten történt esetre, amikor Csíkszeredában két nőt bántalmaztak az utcán tinédzserkorúak csütörtökön.

A polgármester azt mondta, nem maradhat csendben a városi közbiztonság kérdésével kapcsolatosan, és dühös azért, mert egyesek agresszív magatartása időnként megzavarja a csíkszeredaiak nyugalmát, amiért a városházán is sokat dolgoznak.

Korodi szerint ha az általa felsorolt tíz lépés nem valósul meg, akkor a városban, de máshol sem lehet garantálni a közrend és a közbiztonság fenntartását. Hogy ez ne legyen így, az RMDSZ parlamenti csoportjának a partnerségét fogja kérni, hogy közösségi és politikai összefogással változtassák meg a jogszabályokat, vegyék rá a kormányt, hogy legyen valóban aktív a közbiztonság garantálása területén, mert a 10 pont kisebb részét az önkormányzatnak, nagyobb részét a parlamentnek és a kormánynak kell teljesítenie, ugyanis nemcsak Csíkszeredában okoz gondot ezek hiánya.

A városvezetés petíciót is indít a cselekvési pontok támogatására, mert szerintük különben Bukarestben nem veszik elég komolyan az általuk megfogalmazott kéréseket.

A tíz pont:

  1. Növelni kell a járőröző rendőrök és csendőrök jelenlétét a közterületeken.
  2. A kormány törölje el az önkormányzatokra vonatkozó, a helyi rendőrségek állományába való alkalmazások tiltását mindenkorra, hogy növelni lehessen a rendőrök számát.
  3. Az önkéntes polgárőrség megszervezéséhez szükséges jogszabály elfogadása kormányzati és parlamenti, amelyek megelőzés szintjén nagy szereppel bírnak, és az utcai jelenlétet erősítve költséghatékonyan és közösségi összefogással jelentősen növelik a közbiztonságot.
  4. A 18 év alatti bűnözés büntetésére a valóságban is alkalmazható jogszabályt kell megalkotni. Amennyiben a bűncselekményt elkövető személyek olyan családi környezetből származnak, ahol nem biztosítják vagy nem képesek biztosítani a megfelelő nevelésüket, kötelezően ki kell emelni őket az adott környezetből, és állami gondozói vagy nevelőintézeti intézményrendszerbe kell elhelyezni.
  5. Ne legyen minimális szociális ellátás munka nélkül. A polgármester szerint össze kell kötni a közmunka feladatot minden egészséges személy esetében a segélyek folyósításával.
  6. Meg kell teremteni a törvényes keretet arra, hogy minden önkormányzat hozhasson létre szociális vállalkozásokat, és ezzel elérhessék a foglalkoztatás kiterjesztését minden szociális segélyt igénylőre.
  7. Kapjon minden román állampolgár személyi igazolványt a kötelező lakcím feltüntetése nélkül, mert sokan a tulajdonjogi papírok rendezetlen állapota miatt csak egy évre kaphatnak papír nyomtatású személyigazolványt. Ezek a személyek, a gyerekeik, nem tudnak teljes jogú állampolgárként élni, munkát vállalni.
  8. Korlátozni kell a Csíkszeredában működő játéktermek nyitvatartási idejét, mert az elszaporodó játéktermek komoly közrendi problémákat generálnak a késő esti órákban.
  9. Meg kell szüntetni az úgynevezett nonstop üzletek 24 órás nyitvatartását. Minden élelmiszerüzlet este 11:30-kor be kell zárjon.
  10. A lakóövezetek szomszédságában működő szórakozóhelyek működését is szabályozni kell. Az éjszakai órákban számos utcai rendbontás történik ezek szomszédságában.

Korodi Attila szerint az elmúlt három évben számos területen sikerült előre lépniük. Megalakították a helyi rendőrséget, átjárókat alakítottak ki és világítottak meg, olyan helyekre is került közvilágítás, ahol nem volt. Javították a fogyatékkal élők mobilitási feltételeit, támogatást szereztek két fontos közbiztonsági eszköz működtetésére, és jövőben, ha a kormány engedi, kivitelezik a közvilágítás 60 százalékának a cseréjét, illetve a legfontosabb pontokon háromszor annyi térfigyelő kamerát szerelnek fel, mint ami most van működésben (jelenleg 64 térfigyelő kamera üzemel és 193 új kamerára nyertek finanszírozást).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!