Korodi Attila dühös a Csíkszeredában tapasztalt agresszív magatartás miatt, növelni szeretné a közbiztonságot

2023. november 13. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

10 pontban foglalta össze Korodi Attila Csíkszereda polgármestere a város közbiztonságának megerősítésére vonatkozó akciótervét. A videófelvételen rögzített eseményt azért hívta össze az elöljáró, hogy azonnali választ adjon a múlt héten történt esetre, amikor Csíkszeredában két nőt bántalmaztak az utcán tinédzserkorúak csütörtökön.

A polgármester azt mondta, nem maradhat csendben a városi közbiztonság kérdésével kapcsolatosan, és dühös azért, mert egyesek agresszív magatartása időnként megzavarja a csíkszeredaiak nyugalmát, amiért a városházán is sokat dolgoznak.

Korodi szerint ha az általa felsorolt tíz lépés nem valósul meg, akkor a városban, de máshol sem lehet garantálni a közrend és a közbiztonság fenntartását. Hogy ez ne legyen így, az RMDSZ parlamenti csoportjának a partnerségét fogja kérni, hogy közösségi és politikai összefogással változtassák meg a jogszabályokat, vegyék rá a kormányt, hogy legyen valóban aktív a közbiztonság garantálása területén, mert a 10 pont kisebb részét az önkormányzatnak, nagyobb részét a parlamentnek és a kormánynak kell teljesítenie, ugyanis nemcsak Csíkszeredában okoz gondot ezek hiánya.

A városvezetés petíciót is indít a cselekvési pontok támogatására, mert szerintük különben Bukarestben nem veszik elég komolyan az általuk megfogalmazott kéréseket.

A tíz pont:

  1. Növelni kell a járőröző rendőrök és csendőrök jelenlétét a közterületeken.
  2. A kormány törölje el az önkormányzatokra vonatkozó, a helyi rendőrségek állományába való alkalmazások tiltását mindenkorra, hogy növelni lehessen a rendőrök számát.
  3. Az önkéntes polgárőrség megszervezéséhez szükséges jogszabály elfogadása kormányzati és parlamenti, amelyek megelőzés szintjén nagy szereppel bírnak, és az utcai jelenlétet erősítve költséghatékonyan és közösségi összefogással jelentősen növelik a közbiztonságot.
  4. A 18 év alatti bűnözés büntetésére a valóságban is alkalmazható jogszabályt kell megalkotni. Amennyiben a bűncselekményt elkövető személyek olyan családi környezetből származnak, ahol nem biztosítják vagy nem képesek biztosítani a megfelelő nevelésüket, kötelezően ki kell emelni őket az adott környezetből, és állami gondozói vagy nevelőintézeti intézményrendszerbe kell elhelyezni.
  5. Ne legyen minimális szociális ellátás munka nélkül. A polgármester szerint össze kell kötni a közmunka feladatot minden egészséges személy esetében a segélyek folyósításával.
  6. Meg kell teremteni a törvényes keretet arra, hogy minden önkormányzat hozhasson létre szociális vállalkozásokat, és ezzel elérhessék a foglalkoztatás kiterjesztését minden szociális segélyt igénylőre.
  7. Kapjon minden román állampolgár személyi igazolványt a kötelező lakcím feltüntetése nélkül, mert sokan a tulajdonjogi papírok rendezetlen állapota miatt csak egy évre kaphatnak papír nyomtatású személyigazolványt. Ezek a személyek, a gyerekeik, nem tudnak teljes jogú állampolgárként élni, munkát vállalni.
  8. Korlátozni kell a Csíkszeredában működő játéktermek nyitvatartási idejét, mert az elszaporodó játéktermek komoly közrendi problémákat generálnak a késő esti órákban.
  9. Meg kell szüntetni az úgynevezett nonstop üzletek 24 órás nyitvatartását. Minden élelmiszerüzlet este 11:30-kor be kell zárjon.
  10. A lakóövezetek szomszédságában működő szórakozóhelyek működését is szabályozni kell. Az éjszakai órákban számos utcai rendbontás történik ezek szomszédságában.

Korodi Attila szerint az elmúlt három évben számos területen sikerült előre lépniük. Megalakították a helyi rendőrséget, átjárókat alakítottak ki és világítottak meg, olyan helyekre is került közvilágítás, ahol nem volt. Javították a fogyatékkal élők mobilitási feltételeit, támogatást szereztek két fontos közbiztonsági eszköz működtetésére, és jövőben, ha a kormány engedi, kivitelezik a közvilágítás 60 százalékának a cseréjét, illetve a legfontosabb pontokon háromszor annyi térfigyelő kamerát szerelnek fel, mint ami most van működésben (jelenleg 64 térfigyelő kamera üzemel és 193 új kamerára nyertek finanszírozást).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!