Cseke Attila: kárt okoznak az önkormányzatoknak a kormány megszorításai

2023. október 26. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint „az állampolgárok fogják meginni a levét annak az intézkedéscsomagnak, amely lassúbb vagy ellehetetlenített közszolgáltatásokat és kudarcba fulladt közösségi beruházásokat fog eredményezni, leállítva a települések fejlődését”, írja az RMDSZ közleménye alapján az Agerpres.

A volt fejlesztési minisztert, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy a koncertek és fesztiválok betiltása, az írószer és irodai székek vásárlásának leállítása „generált hír, porhintés”. „A kormány megszorításokat tartalmazó intézkedéscsomagja ennél sokkal súlyosabb előírásokat tartalmaz, és erről senki nem beszél” – olvasható az RMDSZ közleményében.

Cseke szerint a közpénzből fizetett beruházások leállnak, mert a jelenlegi kormány nem fizeti ki az építkezési cégeket. A befektetett közpénz így hiábavalóan elvész, és „az ország egy építkezési telep marad befejezetlen munkálatokkal”. „Ezt nem engedheti meg magának Románia, és nem engedheti meg magának semmilyen pénzügyi nehézségekkel küzdő ország, ha talpra akar állni” – nyilatkozta Cseke Attila, majd hozzátette: a kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy kifizessék az elvégzett munkát, a felépített épületek számláit.

Az RMDSZ-es politikus szerint függetlenül attól, hogy egy építkezési cég mennyit épített az őszi hónapokban, az önkormányzat csak annyit fizethet, amennyit átlagban az év eleje óta kiszámlázott neki az építő, és kifizetett az önkormányzat. Ha év elején nem volt számla, mert télen nem építkeztek, de nyár végén, ősszel dolgozott az építkezési vállalat és egy utat, parkot korszerűsített például, a kormány megtiltja a munkálat kifizetését. Ez az építkezési cégek csődjéhez vezethet, és a félkész állapotban levő utak, parkok országszerte építkezési telepek maradnak – mondta Cseke.

A szenátor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány betiltaná a törvényes úton megnyert közbeszerzések utáni szerződésaláírást, ami azt jelenti, hogy a nyertes cég perelhet, és a pereket Románia el fogja veszíteni, közpénzből fog büntetést fizetni.

Hozzátette, az önkormányzatok működését is megnehezíti a kormány intézkedéscsomagja, ennek következtében az állampolgárok késéssel férnek majd hozzá alapvető közszolgáltatásokhoz. A szenátor szerint a kormány ezzel az intézkedéscsomaggal a kommunista diktatúrára emlékeztető módon központosít, és a pénzügyminisztériumot, a demokrácia alapelveinek ellentmondva, az önkormányzatok és az összes többi, vele egyenrangú minisztérium fölé helyezi.

„Csak a helyi közösségnek fontos, hogy a település fejlődjön, az iskolák korszerűek legyenek, az utcákat és parkokat felújítsa az önkormányzat. A bukaresti pénzügyminiszternek ez nem fontos, nem szabad egy ember kezében hagyni ezt a döntést” – vélekedett a volt fejlesztési miniszter.

Cseke Attila rámutatott: egyetlen jó előírást tartalmaz a kormány intézkedéscsomagja, éspedig azt, hogy megengedi, hogy a helyreállítási alap (PNRR) kölcsönfelvételi részéből Románia a kohéziós alapból finanszírozott beruházásokat kifizesse, így megmenekülhet számos, a Regionális Operatív Programból (POR) vagy a nagyberuházási programból (POIM) finanszírozott beruházás. „Az RMDSZ azt kéri a kormánytól, erre az egy előírásra redukálja le a káros intézkedéscsomagját, és hagyjon fel az önkormányzatok és a fejlesztés ellehetetlenítésével” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!