Tervezet: év végéig nem költhetnek a közintézmények fesztiválokra, fejlesztésre

2023. október 24. – 12:54

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Boloş pénzügyminiszter hétfőn megerősítette, hogy 2023-ban elmarad a költségvetés-kiigazítás, mint hozzátette, talán az 1989-es forradalom óta először, írta az Agerpres. A hiányt a kormány tartalékalapjából pótolnák, amelynek feltöltésére már előkészített egy sürgősségi rendelettervezetet a pénzügyminisztérium.

Vannak ugyan olyan kiadások, amelyek nem a kormánytól függnek, például a kamatköltségek vagy a villamosenergia drágulását kompenzáló kiadások, de a költségvetési tartalékból úgy tudják ezeket fedezni, hogy közben tartani tudják magukat a deficitcélhoz – magyarázta hétfőn Boloş.

Hozzátette, ha a kormány nem nyúlna a tartalékalaphoz, akkor „meglehetősen” nagy lenne év végére a deficit, amelyik az állam vállalásai szerint nem haladhatja meg a GDP 4,4 százalékát.

A pénzügyminisztérium sürgősségi rendelettervezetét, amely lehetővé tenné többek között, hogy a minisztériumok költségvetéséből át lehessen csoportosítani összegeket a kormány tartalékalapjába, az Economedia és több más román hírportál is bemutatta kormányzati forrásokra hivatkozva.

Mint írják, a Költségvetési Tanács többször figyelmeztetett arra, hogy a tartalékalapból történő kifizetések kevésbé átlathatóak és többnyire a kormány saját belátása szerint, azaz politikai alapon történnek. A kormány általában évente egy-két költségvetés-kiigazítást rendel el, ezek célja, hogy ha vannak olyan források, amelyeket bizonyos minisztériumoknak nem sikerült felhasználnia, akkor azokat más minisztériumokhoz vagy más költségkategóriákba csoportosítsák át. A költségvetés-kiigazítást a Nemzeti Bank vagy a Költségvetési Tanács ellenőrizte. Ha életbe lép a kormány tervezete, akkor az átcsoportosítások már nem lesznek ugyanúgy ellenőrizhetőek, figyelmeztet az Economedia.

A tervezet szerint a közintézmények 2023-ban nem köthetnének új szerződéseket többek között bútorvásárlásra, karbantartásra és működésre, javítási munkálatokra, könyvekre és egyéb kiadványokra, tanácsadói és szakértői szolgáltatásokra, szakmai továbbképzésre, kutatásra.

Javakra és szolgáltatásokra nem lehetne többet költeni novemberben és decemberben, mint a 2023 januárja és szeptembere között kifizetett összegek átlaga, kivéve az egészségüggyel és oktatással kapcsolatos kiadásokat.

2023 hátralevő részében ugyanakkor nem lehetne közpénzből fesztiválokat, koncerteket, helyi versenyeket és ünnepségeket finanszírozni, ezek kizárólag adományokból és szponzortámogatásokból lennének megvalósíthatóak.

2024. április 1-ig felfüggesztenék az 1989 előtt elkobzott ingatlanokért megítélt kártérítések kifizetését, és jövőre halasztanák a bíróságon elnyert bérjogosultságok kifizetését is.

2023. november 1-től azok a közintézmények, amelyek október végéig a kifizetésekre elkülönített költségvetés kevesebb mint 50 százalékát költötték el, kötelesek lennének a megmaradt összeg legalább 10 százalékát a kormány tartalékalapjának a rendelkezésére bocsátani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!