Román-ukrán kormányülés: gabonatranzit, közös határvédelem, új határátkelők

2023. október 18. – 20:43

Román-ukrán kormányülés: gabonatranzit, közös határvédelem, új határátkelők
Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök megöleli Marcel Ciolacu román miniszterelnököt a közösen tartott sajtótékoztatójukon Kijevben, 2023. okt. 18-án – Fotó: Ukrinform / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Történelmi eseménynek nevezte szerdán Marcel Ciolacu az ukrán és a román kormány Kijevben megtartott első együttes ülését, ami szerinte az első konkrét lépés volt a két ország stratégiai partnerségének megvalósításában, számol be az Agerpres.

Mint írtuk, ukrán-román közös kormányülést tartottak szerdán Kijevben a román kisebbség jogairól és az ország újjáépítését célzó kétoldalú megállapodásokról. Marcel Ciolacu miniszterelnököt a két kormány első együttes ülésére a kabinet több tagja, valamint védelmi, mezőgazdasági, közlekedési, energetikai, belügyi és egészségügyi szakemberek kísérték el.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel is találkozott szerdán Kijevben Marcel Ciolacu. A megbeszélés fókuszában a régió biztonsági helyzete, az Ukrajnának nyújtott román támogatás és a két ország közötti új határátkelők megnyitása állt. Zelenszkij nyolc nappal ezelőtt látogatott Romániába. Ukrajnai hivatalos látogatása során Marcel Ciolacu találkozott Denisz Smihal ukrán kormányfővel, valamint Ruszlán Stefancsuk ukrán házelnökkel is.

Az ukrán fővárosban tartott sajtótájékoztatóján a román miniszterelnök elmondta, hogy ennek a stratégiai partnerségnek van egy szimbolikus jelentősége is. „Éspedig az, hogy Romániának és Ukrajnának, a régió két kulcsfontosságú országának közösek az elképzeléseik az alapvető demokratikus értékek tiszteletben tartásáról” – jelentette ki.

Ciolacu ismételten megerősítette, hogy Románia továbbra is támogatni fogja Ukrajnát „a végső győzelemig és területi integritásának teljes helyreállításáig”, és támogatni fogja az újjáépítési folyamatban is.

A kormányfő ugyanakkor „a leghatározottabban elítélte Oroszországot, amiért folytatja a polgári célpontok, a kritikus energetikai és kikötői infrastruktúra elleni támadásokat”, amelyeket háborús bűnöknek tart.

„Mindezek a lépések csak Oroszország frusztrációját mutatják. Csalódottságát az Ukrajna iránti nemzetközi szolidaritás miatt, de az ukrán nép hősiessége és ellenállóképessége miatt is” – fogalmazott Ciolacu.

Év végéig duplájára nő a Románián keresztül szállított ukrán gabona mennyisége

Románia az év végéig megduplázza tranzitkapacitását az ukrán gabona számára – jelentette be szerdán Kijevben Marcel Ciolacu, írja az Agerpres.

A román-ukrán együttes kormányülés végén a miniszterelnök elmondta, hogy a feleknek sikerült közös nevezőre jutni az ukrán gabona romániai tranzitjáról, illetve a román piac és a román termelők védelméről.

Tájékoztatása szerint megállapodtak abban, hogy kétmillióról négymillió tonnára nő az idei év végéig a Románián havonta áthaladó ukrán gabona mennyisége; ehhez további infrastrukturális beruházásokat hajtanak végre a konstancai és a dunai kikötőkben, valamint a közutakon és a vasúton. Eközben a román termelők érdekei sem sérülnek – ígérte Marcel Ciolacu.

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy a háború kitörése óta közel 30 millió tonna ukrán gabona haladt át Románia területén.

Románia és Ukrajna „szemléletet vált” a román határ közelében lévő ukrán stratégiai infrastruktúra elleni orosz támadások megelőzésébenjelentette ki Ciolacu.

A miniszterelnök a román területre becsapódott drónmaradványokra utalva hangsúlyozta: eddig nem voltak arra utaló jelek, hogy Oroszország szándékosan megtámadta Romániát.

Közölte, hogy a kijevi látogatására elkísérte őt Angel Tîlvăr védelmi miniszter is, aki tárgyalt az ukrán hivatali kollégájával az orosz támadásokkal kapcsolatos romániai incidensekről. „Meggyőződésem, hogy együtt már megtettek bizonyos intézkedéseket” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy Románia a NATO keretében, az Egyesült Államokkal együtt is hozott intézkedéseket az ilyen jellegű incidensek megelőzésére.

A román-ukrán együttes kormányüles 2023. okt. 18-án – Fotó: gov.ro
A román-ukrán együttes kormányüles 2023. okt. 18-án – Fotó: gov.ro

Közös határrellenőrzési kísérleti projektet indít Románia és Ukrajna

Négy új határátkelő nyílik Románia és Ukrajna között – nyilatkozta szerdán a sajtónak Denisz Smihal ukrán kormányfő a Marcel Ciolacuval folytatott szerdai tárgyalásai után. Elmondta, a román és az ukrán hatóságok megállapodtak abban, hogy elindítják a két ország közötti határ közös ellenőrzésének kísérleti projektjét. Erről közös nyilatkozatot írtak alá.

Ugyanakkor Csernyivci (Cernăuţi) térségében megnyitottak két új határátkelőt, és további négyet terveznek átadni Bukovinában és Kárpátalján – számolt be az ukrán miniszterelnök.

A két kormány megállapodás írt alá arról, hogy a két országot összekötő hidat építenek a Tiszán, Bila Cerkva és Máramarossziget között.

Románia jelenleg Ukrajna harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere

Románia Ukrajna harmadik kereskedelmi partnerévé vált a háború kitörése óta – jelentette ki az ukrán kormányfő. Románia „hűséges és megbízható partnerré” vált Ukrajna számára az orosz agresszió első napjától kezdve, és több mint 125 ezer ukrán állampolgár talált menedéket román területen az orosz inváziót követően, mondta.

Az ukrán kormányfő felidézte, hogy Románia mind a tizenegy uniós szankciócsomagot támogatta Oroszországgal szemben, és az ukrán élelmiszertermékek tranzitjának kulcsszereplőjévé vált.

„Románia jelenleg Ukrajna harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere. Ez számos lehetőséget kínál számunkra a kétoldalú és mindkét fél számára előnyös együttműködésre” – fogalmazott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!