Ukrán-román közös kormányülést tartanak Kijevben

2023. október 18. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán-román közös kormányülést tartanak szerdán Kijevben a román kisebbség jogairól és az ország újjáépítését célzó kétoldalú megállapodásokról, írja a G4Media a román kormány közelménye alapján.

Marcel Ciolacu miniszterelnököt a két kormány első együttes ülésére a kabinet több tagja, valamint védelmi, mezőgazdasági, közlekedési, energetikai, belügyi és egészségügyi szakemberek kísérik el. Ciolacu a látogatás során találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akivel közös sajtótájékoztatót tart majd.

„A kijevi látogatásnak két világos célja van: az ukrajnai románok jogainak előmozdítása és fontos kétoldalú megállapodások aláírása, amelyek megalapozzák az együttműködést több ágazatban. Ukrajna most és hosszú távon is számíthat Romániára, mert megvan a kapacitásunk arra, hogy az ország újjáépítésének logisztikai támogató központjává váljunk” – mondta Ciolacu.

Ciolacu miniszterelnök látogatása során koszorút helyez el Kijevben Ukrajna elesett védőinek falánál, és részt vesz azon a munkaebéden, amelyet Denys Shmihal miniszterelnök a román delegáció tiszteletére rendez.

A román és az ukrán kormány együttes ülésén részt vesz Marian Neascu miniszterelnök-helyettes, Angel Tilvăr honvédelmi miniszter, Sebastian Burduja energiaügyi miniszter, Florin Barbu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, Stefan-Radu Oprea gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszter, Ionel Scrioșteanu közlekedési és infrastrukturális minisztériumi államtitkár, valamint Raed Arafat belügyi államtitkár.

Az ukrajnai román kisebbség több mint 400 ezres, legalábbis ennyit tartott nyilván az ukrajnai román nagykövetség a háború kitörése előtt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!