153 hullazsákot helyezett el a Declic a kormány épülete előtt: ennyi rákos beteg hal meg naponta Romániában

2023. október 17. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány épülete elé szervezett tiltakozó akciót kedden a Declic Közösség, hogy felhívja a figyelmet a romániai rákbetegek problémáira.

A civil szervezet tagjai 153 zsákot helyeztek el a kormánypalota előtti téren. Ezzel azt üzenték, hogy ennyien halnak meg Romániában naponta rákbetegségben, miközben a Ciolacu-kabinet vonakodik gyakorlatba ültetni az országos rákellenes tervet.

A Declic 153 hullazsákot helyezett el a kormány épülete előtt 2023. okt. 17-én, hogy felhívja a figyelmet a rákos megbetegedések miatti elhalálozáokra – Fotó: George Calin / Inquam Photos A Declic 153 hullazsákot helyezett el a kormány épülete előtt 2023. okt. 17-én, hogy felhívja a figyelmet a rákos megbetegedések miatti elhalálozáokra – Fotó: George Calin / Inquam Photos
A Declic 153 hullazsákot helyezett el a kormány épülete előtt 2023. okt. 17-én, hogy felhívja a figyelmet a rákos megbetegedések miatti elhalálozáokra – Fotó: George Calin / Inquam Photos

A tüntetők „Rafila, Ciolacu, megfeledkeztek a rákbetegekről?”, „A rákbetegek nem várhatnak a bürokratákra”, „Rafila, Ciolacu, nézzetek a szenvedők szemébe!” feliratú plakátokat tartottak a magasba.

A Declic képviselői elmondták, hogy az akciójuk célja „ráébreszteni a valóságra” Marcel Ciolacu miniszterelnököt és Alexandru Rafila egészségügyi minisztert. Emlékeztetettek arra, hogy az országos rákellenes terv végrehajtásának szabályait már júliusban el kellett volna fogadnia a kormánynak, de a döntéshozók az új, szeptemberi határidőt sem tartották be.

Ez a terv gyors és ingyenes hozzáférést biztosítana a rákbetegek számára személyre szabott, hatékony kezelésekhez, pszichológiai szolgáltatásokhoz és a rák korai felismerését segítő szűrésekhez. A Declic szerint a gyakorlatba ültetését uniós forrásokból is lehetne finanszírozni.

„Egy jól kidolgozott tervvel Románia több tízmillió euróhoz juthat hozzá az Európai Uniótól az országos rákellenes reformprogramon keresztül. Az EU 4 milliárd eurót bocsát valamennyi tagállam rendelkezésére, de egy ilyen, szigorú ellenőrzésekkel járó finanszírozás valószínűleg megzavarná a nagy gyógyszergyártó cégek és az egészségügyi minisztériumi főnökök érdekeit. Egy olyan országban azonban, ahol minden második román állampolgár idő előtt meghal, holott a haláleset elkerülhető lett volna, ha a betegséget időben és hatékonyan felismerik és kezelik, a nemzeti rákprogram késleltetése bűncselekmény” – olvasható a Declic felhívásában. A számos civil kezdeményezést útjára indító egyesület aláírásgyűjtését eddig több mint 62 ezren támogatták.

Mindeközben már egyéves a rákellenes országos programot meghirdető törvény

A nemzeti rákellenes tervet egy évvel ezelőtt fogadta el a képviselőház, a 2023 és 2030 közötti időszakra vonatkozó dokumentum a rákos megbetegedések megelőzésére, illetve leküzdésére irányuló intézkedések alapjául szolgál.

A rákellenes terv végrehajtását az egészségügyi minisztérium finanszírozná az állami költségvetésből. Az erre fordított éves összeg az elfogadott törvény szerint nem lehet kisebb az országos egészségügyi programokra szánt költségvetés 20 százalékánál. a jogszabály elfogadása valóságos ünnepi pillanat volt a parlamentben,

a tervezet egyik kezdeményezője, Nicoleta Pauliuc PNL-s törvényhozó rámutatott, több mint 30 évvel a rendszerváltás után először van nemzeti rákellenes terve az országnak.

Alexandru Rafila, az egészségügyi tárca vezetője azonban elhalasztotta az országos terv idei alkalmazásának határidejét arra hivatkozva, hogy a kolozsvári Patriciu Achimaș-Cadariu nőgyógyász-onkológus által kidolgozott, és a román törvényhozás által megszavazott program több pontban is változtatásra szorul. A szakminisztérium által kért kiigazításokkal a miniszter szakértői csoportot bízott meg, de nincs konkrét válasz arra, hogy mikor lenne gyakorlatba ültethető a terv. Júliusban a rákbetegek tiltakoztak a minisztérium előtt, mindhiába.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség Alexandru Rafila lemondását követeli

Az ellenzéki párt szerint az egészségügyi miniszter kudarcot vallott a romániai páciensek problémáinak megoldásában. Az USR annak kapcsán foglalt állást, írja az Agerpres, hogy a már közel egy éve megszavazott országos rákellenes terv gyakorlatba ültetése még mindig késik.

Az ellenzéki párt közleménye szerint az egészségügyi minisztérium „azzal dicsekszik, hogy minden szükséges jogszabályt elfogadott”, azonban a rákellenes terv előírásai még mindig nem alkalmazhatóak, ezért bizonyos rákellenes gyógyszerek hiányoznak a patikákból és a kórházakból.

„Az USR ismét követeli Alexandru Rafila egészségügyi miniszter menesztését, a romániai rákbetegek élethez való jogának tiszteletben tartását, illetve kéri a román parlamentben egyhangúlag megszavazott országos rákellenes terv végrehajtásának felgyorsítását egy másik egészségügyi miniszterrel” – olvasható a párt közleményében.

Adrian Wiener USR-s parlamenti képviselő szerint az országos egészségügyi programok, beleértve a rákellenes tervet is, finanszírozás nélkül maradtak, és a Szociáldemokrata Párt, valamint Alexandru Rafila miniszter hozzá nem értése és nemtörődömsége további életeket követel abban a Romániában, amelyben amúgy is a legalacsonyabb a rákbetegek túlélési aránya és a legmagasabb az elkerülhető elhalálozásé az Európai Unióban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!