Jóváhagyta a képviselőház a nemzeti rákellenes tervet

2022. október 19. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta szerdai ülésén a képviselőház a nemzeti rákellenes tervet. A tervezetet 260 támogató szavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el az alsóház, tájékoztat az Agerpres. A 2023 és 2030 közötti időszakra vonatkozó dokumentum a rákos megbetegedések megelőzésére, illetve leküzdésére irányuló intézkedések alapjául szolgál majd.

A terv végrehajtását az egészségügyi minisztérium finanszírozza az állami költségvetésből. Az erre fordított éves összeg nem lehet kisebb az országos egészségügyi programokra szánt költségvetés 20 százalékánál. A törvény jövő év január 1-jétől lép életbe. Ettől a dátumtól számítva 180 napon belül a kormánynak jóvá kell hagynia a végrehajtási szabályait. A képviselőház döntő házként szavazott a tervről.

A parlamenti vitán a tervezet egyik kezdeményezője, Nicoleta Pauliuc PNL-s törvényhozó rámutatott, több mint 30 évvel a rendszerváltás után először van nemzeti rákellenes terve az országnak.

Arról biztosított mindenkit, hogy a stratégia „nem egy újabb papír lesz a minisztériumi hivatalnokok fiókjában”, mivel ugyanis törvény formájában adják ki, biztosan alkalmazni fogják, hozzárendelve a megfelelő költségvetési forrásokat. Úgy véli, a nemzeti rákellenes terv valós változást fog hozni ezen a területen, mivel az ország legjobb szakemberei dolgoztak rajta.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!