Jóváhagyta a képviselőház a nemzeti rákellenes tervet

2022. október 19. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta szerdai ülésén a képviselőház a nemzeti rákellenes tervet. A tervezetet 260 támogató szavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el az alsóház, tájékoztat az Agerpres. A 2023 és 2030 közötti időszakra vonatkozó dokumentum a rákos megbetegedések megelőzésére, illetve leküzdésére irányuló intézkedések alapjául szolgál majd.

A terv végrehajtását az egészségügyi minisztérium finanszírozza az állami költségvetésből. Az erre fordított éves összeg nem lehet kisebb az országos egészségügyi programokra szánt költségvetés 20 százalékánál. A törvény jövő év január 1-jétől lép életbe. Ettől a dátumtól számítva 180 napon belül a kormánynak jóvá kell hagynia a végrehajtási szabályait. A képviselőház döntő házként szavazott a tervről.

A parlamenti vitán a tervezet egyik kezdeményezője, Nicoleta Pauliuc PNL-s törvényhozó rámutatott, több mint 30 évvel a rendszerváltás után először van nemzeti rákellenes terve az országnak.

Arról biztosított mindenkit, hogy a stratégia „nem egy újabb papír lesz a minisztériumi hivatalnokok fiókjában”, mivel ugyanis törvény formájában adják ki, biztosan alkalmazni fogják, hozzárendelve a megfelelő költségvetési forrásokat. Úgy véli, a nemzeti rákellenes terv valós változást fog hozni ezen a területen, mivel az ország legjobb szakemberei dolgoztak rajta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!