Az USR bejelentette a listáját a jövő évi EP-választásokra

2023. október 16. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Elena Lasconi közgazdász, Câmpulung Muscel polgármestere lesz a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) listavezetője a jövő évi EP-választásokon – jelentette be a párt.

A Digi24 összefoglalója szerint Lasconi után a párt korábbi elnöke, Dan Barna következik, majd Vlad Voiculescu korábbi egészségügyi miniszter következik. A listát belső, online szavazással állították össze, amely szeptember 9-e és 16-a között zajlott, miután a négy listavezetőt az USR országos bizottsága jelölte ki Elena Lasconi, Dan Barna, Vlad Voiculescu és Vlad Botoş személyében. Az USR 12.336 tagja a többi jelöltről szavazott. Az USR hivatalos EP-jelöltlistáját pénteken, október 20-án mutatják be a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Párt (ALDE Europe) európai pártcsoportosulás tanácskozásán, amelyet először tartanak Bukarestben.

A lista első tíz helye a következőképpen alakul:

  1. Elena Lasconi
  2. Dan Barna
  3. Vlad Voiculescu
  4. Vlad Botoş
  5. Cristina Prună
  6. Radu Mihail
  7. Corina Atanasiu
  8. Adriana Cristian
  9. George Gima
  10. Teodora Stoian

„Az USR olyan embereket küld Brüsszelbe, akiknek van tapasztalata a közigazgatás, az európai alapok, a külpolitika és a tárgyalások terén” – idézik Cătălin Drulát, a párt elnökét.

Az USR azt is bejelentette, hogy folytatják a tárgyalásokat egy jobboldali tömörülés kialakításáról a Népi Mozgalom Pártjával (PMP) és a Jobboldal Erejével (Forța Dreptei), annak érdekében, hogy a „korrupt PSD-PNL blokk és a szélsőséges AUR” ellen küzdjenek. A tárgyalások célja, hogy közös listát javasoljon a jobboldali tömörülés az EP-választásokra.

Korábban az AUR jelentette be, hogy kikkel indul a jövő június 9-én esedékes EP-választásokon, de már megkezdődött a helyezkedés. Nem csak az USR tárgyal egy esetleges választási tömb kialakításáról, korábban felmerült, hogy a PSD és PNL is együttműködne a jövő évi választásokon, de ezt az elképzelést a pártvezérek egyelőre cáfolták. A Călin Popescu-Tăriceanu alapította ALDE minden esetre már arról döntött, hogy beolvad a PNL-be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!