Az ALDE beolvad a PNL-be

2023. szeptember 4. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

Beolvadni készül a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a Nemzeti Liberális Pártba (PNL). Az ALDE vezetősége hétfőn kijelölte a fúziót lebonyolító tárgyalóbizottságok tagjait – írja az Agerpres.

Az alakulat közleménye szerint két testület alakult: az egyik az ALDE politikai programját, a másik az országos, megyei és helyi szintű vezető szerveit hangolja össze a liberálisokéval.

Nicolae Ciucă pártelnök hétfői közlése szerint a PNL szintén kijelölte az ALDE-val tárgyaló két bizottság tagjait. A liberálisok vezetősége tavaly márciusban döntött arról, hogy fúzióra lépnek az ALDE-val.

Az ALDE-t 2015-ben alakult Călin Popescu-Tăriceanu vezette Liberális Reform Pártja (PLR) és a Daniel Constantin által vezetett Konzervatív Párt (PC) fúziójából. Tăriceanu 1993-tól 2014-ig volt a PNL vezető politikusa, egy időben elnöke is, majd a 2015-ös megalakulása után ő lett az ALDE vezető arca is. A 2016-os választásokon a párt még elérte az 5 százalékos küszöböt, 20 képviselővel és 9 szenátorral került be parlamentbe, majd lépett egy időre koalícióra a PSD-vel.

A 2020-as parlamenti választások előtt a párt a Victor Ponta vezette PRO Romániával készült fúzióra lépni, de mivel közösen sem sikerült elérniük az 5 százalékos bejutási küszöböt, végül ez a folyamat megfeneklett. Tăriceanu a 2015-ös megalakulásától 2020 októberéig vezette a pártot, akkor az állítólagos fúzióra hivatkozva lemondott az elnöki tisztségről. Jelenleg a pártnak három társelnöke van, Varujan Vosganian, Viorel Dosaru és Mircea Minea.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!