Több mint egymilliárd lejből épülhet nemsokára a temesvári Regionális Onkológiai Intézet

2023. október 14. – 18:34

Másolás

Vágólapra másolva

„Fontos lépés a Temesvári Regionális Onkológiai Intézet megépítésére irányuló projekt előrehaladása érdekében. Az Egészségügyi Minisztérium előmozdította a műszaki-gazdasági mutatók jóváhagyásáról szóló kormányhatározat-tervezetet, hogy előkészítsük az építkezést!” – írta az egészségügyi miniszter, Alexandru Rafila a Facebook oldalán.

Az új intézet 250 ágyas lesz: a folyamatos kórházi ellátásra 121 ágyat terveztek, az onkológiai sebészeti részlegen 55 ágy lesz, az aneszteziológiai intenzív ellátásra 24 ágyat tartanak fenn, nappali kórházi ellátást 35 ágy biztosít, a nappali sebészetre pedig 15 ágy lesz a klinikán.

Az intézethez tartozik majd egy integrált szakambulancia is, 26 orvosi rendelővel az egyes alszakmák számára, valamint kezelőhelyiségekkel. A beruházás összege 1,153 milliárd lej, és az Egészségügyi Minisztérium finanszírozza a PNRR-n keresztül.

A temesvári onkológiai intézet megépítése jó hír, ugyanis egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy hat kórház veszíti el a finanszírozást az Országos Újjáépítési és Ellenállóképességi Tervből (PNRR), mert „nagy a kockázata” annak, hogy nem valósul meg.

A közkórházi infrastruktúra fejlesztését 677 millió euróval csökkentették, vagyis az előirányzott 1 724 050 000 euróból már csak 1 047 050 000 euró maradt. Az Egészségügyi Minisztérium azt javasolta, hogy hat, a végrehajtás szempontjából „magas kockázattal járónak” minősített projektet vegyenek ki a finanszírozásból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!