G4Media: Hat kórházi tervet vágtak le a PNRR-ből való finanszírozási listáról

2023. szeptember 10. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Hat kórház vagy új egészségügyi egységrészleg veszíti el a finanszírozást az Országos Újjáépítési és Ellenállóképességi Tervből (PNRR), mert „nagy a kockázata” annak, hogy nem valósul meg – derül ki a terv módosítási kérelméből, amelyet a kormány pénteken küldött el Brüsszelnek. A dokumentumot a G4Media szerezte meg.

A közkórházi infrastruktúra fejlesztését 677 millió euróval csökkentették, vagyis az előirányzott 1 724 050 000 euróból már csak 1 047 050 000 euró maradt. Az Egészségügyi Minisztérium azt javasolta, hogy hat, a végrehajtás szempontjából „magas kockázattal járónak” minősített projektet vegyenek ki a finanszírozásból.

A hat projekt a G4Media által megszerzett dokumentum szerint a következő:

  • A Buftea Szülészeti és Nőgyógyászati Kórház építése, felszerelése és berendezése, valamint a meglévő épületek lebontása (C1-C15), az oxigénállomás áthelyezése és a vízellátás áthelyezése (96 millió euró).
  • Új anya- és gyermekegészségügyi osztály építése a konstancai Szent András Sürgősségi Klinikai Kórházban (142 millió EUR).
  • Szülészeti és nőgyógyászati, neonatológiai, sebészeti, gyermekgyógyászati és gyermekgyógyászati osztályok építése Aradon – új egységek (95 millió EUR)
  • A Prof. Dr. Dimitrie Gerota Sürgősségi Kórház felépítése Bukarestben (202 millió EUR).
  • A brassói Pneumophthisiológiai és Fertőző Betegségek Klinikai Kórházának felépítése (96 millió EUR).
  • Gyulafehérvári Sürgősségi Kórház – Az onkológiai osztály áthelyezése és korszerűsítése, valamint egy intervenciós kardiológiai osztály létrehozása (46 millió EUR).

A dokumentum szerint ezeket a projekteket vagy az EBB hiteleiből, vagy a kohéziós programokba történő átcsoportosítással finanszíroznák. A szépséghibája a tervnek az, hogy a fejlesztési programból származó pénzeszközök vissza nem térítendőek, míg az EBB-től származó pénz visszafizetendő kölcsön formájában érkezik.

A PNRR egészségügyi forrásainak csökkentése nem érinti az újszülöttek számára kialakított új ATI osztályokba vagy a kórházi fertőzések kockázatának csökkentését célzó projektekbe történő beruházásokat.

A G4Media arra is emlékezteti az olvasókat, hogy a Világbank szakértői által a kormány számára európai forrásokból készített elemzés, amelyet a portál 2023 áprilisában kért ki, kimutatta, hogy a nemzetközi szakemberek már tavasszal jelezték annak kockázatát, hogy Románia elveszíthet három nagy PNRR-projektet. Ezek a kolozsvári metró, a 27 új kórház és kórházi osztály létesítése, valamint az erdősítési kampány.

A PNRR-ből finanszírozott új kórházaknak és kórházi osztályoknak 2026-ig kell elkészülniük.

A kormány pénteken küldte el Brüsszelnek az Országos Újjáépítési és Ellenállóképességi Terv módosítási kérelmét, amely egy új, az energiára vonatkozó fejezettel, a RePowerEU-val egészült ki.

A legfontosabb változások az egészségügytől levágott 740 millió mellett a következők:

  • 270 millió euróval csökkentik az erdősítésre szánt támogatást;
  • 95 millió euróval csökkentik az elektromos járművek töltőpontjainak és 180 millió euróval a kerékpárutaknak szánt támogatást;
  • 400 millió euróval csökkentik az olténiai gázinfrastruktúrára tervezett hiteleket.
  • Ehelyett az egyik legfontosabb hozzáadott projekt az „energiahatékony ház”, amelyen keresztül a kormány 534 millió euróval kívánja finanszírozni 34 ezer háztartásban a fotovoltaikus panelek telepítését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!