G4Media: Hat kórházi tervet vágtak le a PNRR-ből való finanszírozási listáról

2023. szeptember 10. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Hat kórház vagy új egészségügyi egységrészleg veszíti el a finanszírozást az Országos Újjáépítési és Ellenállóképességi Tervből (PNRR), mert „nagy a kockázata” annak, hogy nem valósul meg – derül ki a terv módosítási kérelméből, amelyet a kormány pénteken küldött el Brüsszelnek. A dokumentumot a G4Media szerezte meg.

A közkórházi infrastruktúra fejlesztését 677 millió euróval csökkentették, vagyis az előirányzott 1 724 050 000 euróból már csak 1 047 050 000 euró maradt. Az Egészségügyi Minisztérium azt javasolta, hogy hat, a végrehajtás szempontjából „magas kockázattal járónak” minősített projektet vegyenek ki a finanszírozásból.

A hat projekt a G4Media által megszerzett dokumentum szerint a következő:

  • A Buftea Szülészeti és Nőgyógyászati Kórház építése, felszerelése és berendezése, valamint a meglévő épületek lebontása (C1-C15), az oxigénállomás áthelyezése és a vízellátás áthelyezése (96 millió euró).
  • Új anya- és gyermekegészségügyi osztály építése a konstancai Szent András Sürgősségi Klinikai Kórházban (142 millió EUR).
  • Szülészeti és nőgyógyászati, neonatológiai, sebészeti, gyermekgyógyászati és gyermekgyógyászati osztályok építése Aradon – új egységek (95 millió EUR)
  • A Prof. Dr. Dimitrie Gerota Sürgősségi Kórház felépítése Bukarestben (202 millió EUR).
  • A brassói Pneumophthisiológiai és Fertőző Betegségek Klinikai Kórházának felépítése (96 millió EUR).
  • Gyulafehérvári Sürgősségi Kórház – Az onkológiai osztály áthelyezése és korszerűsítése, valamint egy intervenciós kardiológiai osztály létrehozása (46 millió EUR).

A dokumentum szerint ezeket a projekteket vagy az EBB hiteleiből, vagy a kohéziós programokba történő átcsoportosítással finanszíroznák. A szépséghibája a tervnek az, hogy a fejlesztési programból származó pénzeszközök vissza nem térítendőek, míg az EBB-től származó pénz visszafizetendő kölcsön formájában érkezik.

A PNRR egészségügyi forrásainak csökkentése nem érinti az újszülöttek számára kialakított új ATI osztályokba vagy a kórházi fertőzések kockázatának csökkentését célzó projektekbe történő beruházásokat.

A G4Media arra is emlékezteti az olvasókat, hogy a Világbank szakértői által a kormány számára európai forrásokból készített elemzés, amelyet a portál 2023 áprilisában kért ki, kimutatta, hogy a nemzetközi szakemberek már tavasszal jelezték annak kockázatát, hogy Románia elveszíthet három nagy PNRR-projektet. Ezek a kolozsvári metró, a 27 új kórház és kórházi osztály létesítése, valamint az erdősítési kampány.

A PNRR-ből finanszírozott új kórházaknak és kórházi osztályoknak 2026-ig kell elkészülniük.

A kormány pénteken küldte el Brüsszelnek az Országos Újjáépítési és Ellenállóképességi Terv módosítási kérelmét, amely egy új, az energiára vonatkozó fejezettel, a RePowerEU-val egészült ki.

A legfontosabb változások az egészségügytől levágott 740 millió mellett a következők:

  • 270 millió euróval csökkentik az erdősítésre szánt támogatást;
  • 95 millió euróval csökkentik az elektromos járművek töltőpontjainak és 180 millió euróval a kerékpárutaknak szánt támogatást;
  • 400 millió euróval csökkentik az olténiai gázinfrastruktúrára tervezett hiteleket.
  • Ehelyett az egyik legfontosabb hozzáadott projekt az „energiahatékony ház”, amelyen keresztül a kormány 534 millió euróval kívánja finanszírozni 34 ezer háztartásban a fotovoltaikus panelek telepítését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!