Kelemen Hunor szerint Kövesi is indulni fog a jövő évi elnökválasztáson, még akkor is, ha most azt mondja, nem

2023. szeptember 30. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

Kelemen Hunor szerint az Európai Ügyészség főügyésze, Laura Codruţa Kövesi várhatóan indulni fog a jövő évi elnökválasztásokon, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje Marcel Ciolacu pártelnök kellene hogy legyen – írja az Agerpres.

Az RMDSZ-nek elnöke a Prima TV-nek nyilatkozva szombaton elmondta, őszintének tartja Kövesit, aki most azt állítja, hogy nem kíván államfőjelölt lenni, de ez szerinte változhat a jövő évi EP-választások után. Kifejtette, hogy a közvélemény-kutatások rendszeresen mérik a főügyész népszerűségét, azok a megrendelt felmérések is, amelyek eredményeit nem publikusak. Ráadásul Kövesi nem is áll rosszul ezekben a felmérésekben – tette hozzá.

Kövesi korábban többször is cáfolta a rendre felmerülő híreszteléseket, miszerint indulni készül a romániai elnökválasztáson. Tavaly júliusban négy nyelven is nemet mondott a felmerülő kérdésre, idén májusban pedig azt nyilatkozta, azóta sem gondolta meg magát. „Tudom, mit fogok csinálni, és nem indulok Románia elnöki tisztségéért” – jelentette ki arra a felvetésre, hogy 2026-ban lejár a mandátuma az Európai Ügyészség élén.

Kelemen a NATO főtitkárhelyetteséről, Mircea Geoanáról kijelentette, hogy párttámogatás nélkül nincs sok esélye az elnökválasztásokon, és nem hinné, hogy a PSD érdekelt lenne az indításában. Már csak azért sem, mert „az a normális” szerinte, ha a PSD Marcel Ciolacut jelöli a tisztségre. „Nem tudom viszont, hogy ezt ő akarja-e. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy Marcel Ciolacu államfőjelölt akar lenni” – mondta Kelemen Hunor.

Elmondta azt is, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă is lehet majd államfőjelölt, más kérdés, hogy mekkora esélye lenne a győzelemre. Azt pedig kétségesnek nevezte, hogy a PSD támogatná Ciucát a választásokon.

Az RMDSZ elnöke szerint korai még megjósolni, kik jutnak be majd a második választási fordulóba, mert az AUR vezetőjén, George Simionon kívül a jelöltek neve sem ismert még. Úgy vélte, hogy a papírforma szerint a PSD jelöltje a második fordulóba kerül, és ugyanaz elmondható a PSD és PNL esetleges közös jelöltjéről is. „Az viszont jó kérdés, hogy ki lesz ellenfél a második fordulóban” – tette hozzá.

Az USR elnökjelöltjéről azt mondta: csak akkor van esélye bejutni a második fordulóba, ha egy jó képességű politikus, és ha párt jó eredményeket ér el az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon.

Kelemen Hunor arra számít, hogy az elnökválasztások közeledtével meglepetésjelöltek is bejelenthetik az indulásukat. Ugyanakkor megerősítette: nem kíván az RMDSZ jelöltje lenni ezen a megmérettetésen.

George Simion és Marcel Ciolacu az élen

A Sociopol közvélemény-kutató a hét elején tett közzé egy felmérést arról, hogyan alakulnának az államfőválasztások, ha a pártelnökök indulnának az elnöki székért. A felmérésből az derül ki, hogy Marcel Ciolacura és George Simionra a válaszadók 29-29 százaléka szavazott volna szeptember közepén. Ezzel toronymagasan vezetek a népszerűségi listát. A harmadik helyre Nicolae Ciucă futott be 14 százalékkal, majd Cătălin Drulă következik 8 százalékkal, illetve Dacian Cioloș 7 százalékkal. Kelemen Hunor 4 százalékot szerezne. A felmérésben ugyanakkor nem mérték Laura Codruţa Kövesit.

Ugyanabban a felmérésben a pártok népszerűségét is mérték. Arra a kérdésre, hogyha vasárnap lennének a választások, akkor a melyik pártra szavaznának, a választók többsége a PSD-t említette, 29 százalékot szereznének a szocialisták. Az AUR valamivel gyengébben teljesítene, mint Simion az elnökválasztáson, de így is 23 százalékra mérték őket. Az USR ellenben valamivel jobban teljesítene, mint az elnöke, Cătălin Drulă, 15 százalékot kapnának. Ugyanannyit, mint a PNL. 5 százalékkal, utolsónak még az RMDSZ is bejutna a parlamentbe a Sociopol felmérés szerint. Érdekesség, hogy Dacian Cioloș pártjának, a REPER-nek a támogatottságát 0 százalékra mérték.

Szintén a hét elején tette közzé az szeptember közepén végzett felméréseit a Curs közvélemény-kutató. Eszerint is a PSD a legnépszerűbb párt, 31 százalékkal, de utána teljesen más sorrendet jósolnak. A PNL-t 19 százalékra mérték, az AUR-t 18 százalékra, az USR-t pedig 11 százalékra. Az RMDSZ-t 4 százalékra mérték, tehát a bejutási küszöb alatt, de ennek nincs nagy jelentősége, még hibahatáron belül van. Ugyanakkor a felmérésük szerint átlépné a bejutási küszöböt Diana Șoșoacă pártja, az SOS Románia.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!