Laura Codruța Kövesi az államelnöki jelöltségről: „Nu”, „no”, „nein”, „nie”

2022. július 13. – 17:03

frissítve

Laura Codruța Kövesi az államelnöki jelöltségről: „Nu”, „no”, „nein”, „nie”
Fotó: Nikolay Doychinov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Laura Codruța Kövesi, az Európai Unió főügyésze cáfolta szerdán azokat a híreszteléseket, miszerint indulni készül a romániai elnökválasztáson. Az elmúlt időszakban több hazai közvélemény-kutatás is mérte a szavazási szándékot abban az esetben, amennyiben Kövesi lenne az egyik jelölt.

„Nem, nem akarok indulni a román elnöki tisztségért. Hogy egyértelműbben fogalmazzak, a válaszom: »nu«, »no«, »nein«, »nie«, és ha még kicsit gyakorolok az EPPO-s (Európai Ügyészség) kollégáimmal, akkor az EPPO-n belül használt mind a 17 hivatalos nyelven »nem«-et tudok majd mondani” – szögezte le Laura Codruța Kövesi a Szabad Európa Moldova rádiónak adott interjújában, amit a G4media is idéz.

A moldovai főügyészséggel kötött megállapodás alapjainak lefektetése céljából Chisinăuba látogató Kövesi azon híresztelések kapcsán nyilatkozott az újságíróknak, amelyek biztos jelöltként nevezték meg őt a következő elnökválasztáson. A kategorikus elutasítás okait illetően Kövesi kifejtette, hogy európai főügyészi minőségében a célja most mindenekelőtt az, hogy „nulláról” felépítésen egy intézményt.

Egy friss Sociopol közvélemény-kutatás szerint a romániaiak 30 százaléka Kövesit tartja a legnépszerűbb jelöltnek a szintén 30%-ot elérő Gabriela Fireával együtt, és ezzel biztosan bekerülne a második fordulóba. A népszerűséget szempontjából a harmadik helyen Mircea Geoană jelenlegi NATO főtitkárhelyettes áll 29%-kal, ugyanakkor a konkrét szavazási szándékot tekintve mind az első, mind a második fordulóban Geoană lenne az első számú favorit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!