Kövesi: Nem hiszem, hogy Románia korruptabb lenne, mint más államok

2023. május 9. – 12:37

Kövesi: Nem hiszem, hogy Románia korruptabb lenne, mint más államok
Laura Codruța Kövesi – Fotó: John Thys / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Románia nem a legkorruptabb ország az EU-ban, ahogyan azt a közvélekedés tartja, jelentette ki Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség (EPPO) vezetője a Euronewsnek adott interjújában. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) korábbi vezetője szerint Romána nem korruptabb, mint más államok.

„Gyakran hallottam, hogy egyesek szerint Románia az EU legkorruptabb országai közé tartozik. Pedig nem így van! Nekem 22 tagállamra van rálátásom, és azt mondhatom, hogy az a tény, hogy egyes tagállamokban nem folyik vizsgálat, nem jelenti azt, hogy ezek az országok tiszták, és ott nincs korrupció” – nyilatkozta Kövesi. Majd hangsúlyozta, az a tény, Romániában korrupciós ügyeket vizsgálnak, még nem jelenti az, hogy Románia korrupt ország, vagy korruptabb, mint más országok.

Az EPPO vezetője az úgynevezett Admiral-esetet hozta fel példaként, amelyben egy áfacsalásra szakosodott nemzetközi bűnszervezetet buktattak le. Az ügyben 9000 vállalat és 600 személy érintett, az okozott kár pedig meghaladja a 2,2 milliárd eurót. „(Az eset) megmutatta nekünk, hogy ezeket a csalásokat az EU összes tagállamában elkövették” – mondta a Kövesi. Állítása szerint európai szinten minden évben a tagállamok 50 milliárd eurót veszítenek áfacsalás miatt, és az áfacsalás minden EU-s tagállamban jelen van.

Az interjúban számos kérdésre kitértek, így például Ausztria vétójáról az országi schengeni csatalakozásával kapcsolatban, illetve az Olaszországba menekülő romániai politikusokról is kérdeztek, de ezekre rendszerint azzal válaszolt, hogy nem tartozik a hatáskörébe. Egyetlen nem az EPOO munkáját firtató kérdésre válaszolt részletesebben, az esetleges indulásáról az államelnöki tisztségért.

„Már többször elmondtam, hogy nem indulok. Nem gondoltam meg magam” – jelentette ki. Korábban felmerült, hogy egy kolozsvári látogatásán a kampányát készítette volna elő, de ezt Kövesi határozottan tagadta.

„Nem készülök semmilyen jelöltségre. Kétnapos látogatáson voltam a szabadság ideje alatt, a szabadidőmben. Szerintem az nem probléma, ha a szabadidőmben elmegyek egy könyvesboltba, egy templomba vagy egy pékségbe. Ez az én választásom. Az is az én döntésem a szabadidőmben, hogy miként öltözködőm” – nyomatékosított. Állítása szerint akkor sem szeretne indulni a tisztségért, ha 2026-ban lejár a mandátuma az Európai Ügyészség élén.

„Tudom, mit fogok csinálni, és nem indulok Románia elnöki tisztségéért” – mondta.

Laura Codruța Kövesi 2021 óta vezeti az akkor frissen létrehozott Európai Ügyészséget. Korábban két periódusban is vezette a DNA-t, előbb 2006 október és 2012 október között, később 2013 májusa és 2018 júliusa között.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!