Kelemen a bizalmatlansági indítványról: Számunkra nem az imázsjáték a fontos, hanem a helyi közösségek és vállalkozások helyzete

2023. szeptember 22. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a szövetség nem írja alá a bizalmatlansági indítványt, ha a kormány figyelembe veszi a párt költségvetési intézkedésekre vonatkozó javaslatait. "A bizalmatlansági indítvány ebben a pillanatban nem rendelkezik a kormány megbuktatásához szükséges támogatottsággal. Számunkra pedig az a fontos: imázsjátékot játszunk, vagy megoldunk valamit a helyi közösségek és a vállalkozások számára?" – mutatott rá Kelemen az RFI-nek adott interjúban, amit a News.ro is szemlézett.

"Ezek olyan intézkedések, amelyek egy meglehetősen nagy hiányt hivatottak fedezni, azonban túl gyorsan állították össze őket, anélkül, hogy a közép- és hosszú távú hatásokról és következményekről pontos képük volna. Különösen a kis-, közép és a mikrovállalkozásokra nézve vannak gondok elsősorban. Ott a dolgok elég egyértelműek, az általuk fizetendő adók háromszorosára emelése, egyik napról a másikra, ezeknek a vállalkozásoknak kemény csapás, ezért szükség lett volna az emelés fokozatos bevezetésére és felkészülési időre (...). És természetesen vannak olyan javaslatok, amelyeket a járvány utáni években sokszor támogattunk, és nincs okom azt mondani, hogy ma nem értek egyet azzal, amit egy évvel ezelőtt javasoltunk, például bizonyos cégek bizonyos árbevétel feletti adózását (...). Tehát ezeket az intézkedéseket egy kicsit gyors rögtönzésnek látom, arra jó lehet, hogy találjunk némi pénzt, hogy fedezzük a költségvetési hiányt, anélkül, hogy látnánk az adórendszer digitalizálására vonatkozó intézkedéseket, anélkül, hogy látnánk, hogyan lehet begyűjteni azt, amit eddig nem sikerült" – részletezte.

Az RMDSZ vezetője hangsúlyozta, hogy pártja nem fogja aláírni az ellenzék bizalmatlansági indítványát, ha a kormány figyelembe veszi a párt adóügyi intézkedésekre vonatkozó javaslatait.

“Még nem beszéltünk arról, ami a mi szempontunkból a legfontosabb, hogy az önkormányzatokat hogyan sújtja ez a törvénytervezet. Ebben az esetben az a tervünk, hogy az eredeti javaslathoz képest fontos változtatásokat kérjünk a kormánytól, például a nagy értékű, – ahogy ők mondják – luxusingatlanok adója önkormányzatokhoz kerüljön vissza, ne az állami költségvetést gyarapítsa, mert az ingatlanadó fontos bevétele az önkormányzatoknak. Tehát még mindig tárgyalunk. Szeretném látni a végleges szöveget, amit a jövő héten fogad el a kormány, amely a Parlament elé kerül, és ha a tárgyalások során meg tudunk oldani néhány fontos dolgot a helyi autonómia, a szubszidiaritás elveivel kapcsolatban, hogy ne avatkozzunk bele a polgármesterek, az önkormányzatok hatáskörébe, és az adózással kapcsolatos néhány változtatást is el tudunk érni, akkor természetesen nem fogjuk aláírni a bizalmatlansági indítványt” – jelentette ki Kelemen Hunor.

A bizalmatlansági indítvány nem rendelkezik a kormány megbuktatásához szükséges támogatással. Számunkra pedig fontos: imázsjátékot játszunk, vagy teszünk valamit a helyi közösségekért és vállalkozásokért? Számunkra az első és legfontosabb az, hogy megoldjuk az égető problémákat, és nem az imázsjáték. Megértem a bizalmatlansági indítvány szükségességét, de megértem a helyi hatóságok, a helyi közösségek és az üzleti szféra kérését is” – szögezte le Kelemen Hunor.

A Ciolacu-kabinet felelősségvállalással akarja elfogadtatni a költségvetési hiány visszaszorítását célzó intézkedéscsomagot. Amint az intézkedéscsomagot bemutató összefoglalónkban is megírtuk, a bizalmatlansági indítvány csak akkor esélyes, ha a kormánypártokból is támogatja valaki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!