Reformok helyett improvizáció – keményen bírálja az ellenzék Ciolacuék költségcsökkentő intézkedéseit

2023. szeptember 19. – 19:47

Reformok helyett improvizáció – keményen bírálja az ellenzék Ciolacuék költségcsökkentő intézkedéseit
Marcel Ciolacu miniszterelnök – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Improvizációnak és bűvésztrükknek nevezték az ellenzéki pártok a kormány kedden bemutatott költségcsökkentő intézkedéscsomagját, amit a Ciolacu-kabinet felelősségvállalással készül elfogadni. A bizalmatlansági indítvány csak akkor esélyes, ha a kormánypártokból is támogatja valaki. Mutatjuk a fontosabb várható intézkedéseket.

„Teljes improvizáció és sérti az önkormányzatiság elvét” – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a kormány költségvetési hiány csökkentését célzó, kedden közvitára bocsátott jogszabályjavaslatáról, miután Marcel Ciolacu miniszterelnökkel és Marcel Boloș pénzügyminiszterrel találkozott.

Az RMDSZ közleménye szerint az intézkedéscsomag, amelyet felelősségvállalással készül elfogadni a kormány, azért problémás, mert csorbítja az önkormányzatiság és a helyi autonómia elvét, nem szolgálja a szubszidiaritás elvét, teljesítmény-mércét szab a helyi választottaknak, és kulturális intézményeket von össze.

„A kormány nem szabhatja meg, hogy a helyi költségvetésből mennyit lehet költeni kulturális, szabadidős, egyházi, vagy szociális intézményekre és programokra, és azt sem szabhatja meg, hogy milyen intézményeket von össze” – mondta Kelemen Hunor.

Az 50 alkalmazottnál kevesebbel rendelkező intézmények összevonása és helyi költségvetés korlátozása ellen már augusztusban tiltakoztak a kulturális ágazat szereplői. Akkor még az szerepelt a tervezetben, hogy a kulturális, szabadidős, egyházi és sport kategória költségvetése nem haladhatja meg az önkormányzatok saját bevételeinek 7,5 százalékát. A kedden közvitára bocsátott változatban már 2,5 százalék szerepel, azzal a megjegyzéssel, hogy a korlátozás csak a kulturális, szabadidős és egyházi költségekre vonatkozik, és a kulturális közintézmények költségvetését nem kell ebbe beleszámolni, ahogy a sporttevékenységeket sem, és a vissza nem térítendő külföldi támogatások sem kell beleférjenek a jelzett 2,5 százalékba.

Ennek a 2,5 százaléknak el kell tűnnie a tervezetből, a kulturális intézményeket mentesíteni kell az összevonás alól, ha 50-nél kevesebb alkalmazottjuk van, mondta még Kelemen Hunor a találkozó után a Digi24.ro szerint.

Az RMDSZ nem ért egyet a kormány által javasolt, a helyi választottakra vonatkozó teljesítmény-mércével sem. „Ez a választópolgárok dolga. A kormány nem írhatja elő, hogy hány színházi előadás kell hogy legyen, vagy a polgármester hányszor és milyen formában találkozzon az egyházi vagy a kulturális intézmények vezetőivel. Semmiféle ilyen kritériumot nem tudunk elfogadni, mert ez a helyi autonómia elvét sérti” – idézi Kelement az RMDSZ közleménye.

Improvizációnak nevezte az RMDSZ elnöke a nem önkormányzatokat érintő javaslatokat is, és kifejtette: amennyiben tavaly elfogadták volna a szövetség javaslatait az 1 százalékos forgalmi adó bevezetéséről a nagy cégek és bankok esetében, ma a költségvetési hiány jóval kisebb lenne. Az úgynevezett „luxusadónak”, amely nem más, mint ingó- és ingatlan adó, szintén a helyi önkormányzatokhoz kell visszakerülnie, az Adó- és Pénzügyi Hivatal regionális igazgatóságait meg kell szüntetni, a szerencsejátékokat nagyobb adóval kell illetni, a kormánynak pedig garanciát kell adnia arra is, hogy a bankok megadóztatása nem fogja a bankok által megszabott kamatlábak és illetékek emelését eredményezni, áll még az RMDSZ közleményében, amely hozzáteszi, hogy a szövetség ezeket a javaslatokat írásban is eljuttatja majd a kormánynak, és „elvárja, hogy vegye figyelembe azt a végső tervezet kidolgozásakor”.

Marcel Ciolacu ezzel szemben azt emelte ki a találkozó után, hogy sem az RMDSZ, sem a nemzeti kisebbségek képviselői nem zárkóztak el kategorikusan az intézkedések támogatásától, és módosító javaslatokat sem nyújtottak be a tervezethez.

Az USR szerint néhány liberális képviselő is támogatja a bizalmatlansági indítványt

A tervezet keddi közzététele után az Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă megismételte, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen, amennyiben felelősséget vállal ezért az intézkedéscsomagért. Az Agerpres szerint Drulă közölte, hogy „a szélsőséges AUR-on kívül” mindenik parlamenti párttal tárgyal az indítvány támogatásáról, és néhány liberális honatya támogatását is maga mögött tudja.

Szintén megszólalt a REPER európai parlamenti (EP-) képviselője, Dacian Cioloş, aki Facebook-oldalán bűvésztrükknek nevezte a törvénytervezetet, és rámutatott, hogy a Ciolacu-kormány valójában adót emel, korábbi ígéretével ellentétben, és ezzel a tűzoltómegoldással próbál túlélni a választásokig ahelyett, hogy hosszú távú megoldásokban, például az adóhivatal digitalizálásában, a hatékonyabb adóbegyűjtésben, befektetésekben, a kisvállalkozók stimulálásában és a közigazgatási reformban gondolkodna.

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke csak annyit posztolt Facebook-oldalára egy smiley kíséretében, hogy csütörtökön az AUR-képviselők, illetve a gazdák, építőmérnökök és kisvállalkozók színe elé hívja Marcel Ciolacut, hogy bemutassa a pénzügyi intézkedéseit.

Miután a kormány felelősséget vállal a törvénytervezetért, az intézkedéseket ellenző képviselőknek pedig 3 napjuk van arra, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be, ehhez a képviselők egyharmadának jóváhagyása, azaz a 466-ból 117 törvényhozó támogatása szükséges. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához a képviselők számának fele plusz egy képviselő szavazata kell, és amennyiben az indítványt elfogadják, a kormány megbukik, ha pedig elutasítják, a törvényeket elfogadottnak tekintik.

A két kormányzó nagypártnak, a PSD-nek és a PNL-nek közel 60 százalékos, azaz kényelmes többsége van a parlamentben, ezért egy bizalmatlansági indítványnak csak akkor van esélye, ha a PSD-s vagy PNL-s képviselők közül is lesz, aki támogatja.

A kormány becslése szerint az intézkedéseknek 2024-re közel 20 milliárd lejes pozitív pénzügyi hatása lesz, miközben a költségvetési kiadások mintegy 3,37 milliárd lejjel csökkennek. A költségvetési hiány csökkentését célzó jogszabályjavaslat fontosabb pontjai:

  • korlátozzák az eddigi adókedvezményeket az IT-ágazatban és az építőiparban 2028. október 31-ig; az IT-ágazatban dolgozó, 10 000 lejnél nagyobb fizetésű alkalmazottak jövedelemadót fizetnek a 10 000 lejt meghaladó összeg után, ugyanakkor társadalombiztosítási járulékuk a magánnyugdíjpénztáraknak befizetett járulékuknak megfelelő százalékponttal csökken; bevezetik a társadalombiztosítási járulék fizetésének kötelezettségét az építőiparban, mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozóknak
  • bevezetik a nagy értékű ingatlanok és ingóságok megadóztatását, úgy, hogy 0,3 százalékos kulcsot alkalmaznak az épületnek a helyi adóhatóság által meghatározott értéke és a 2 500 000 lejes felső határ közötti különbségre, a gépkocsik adója a vételár és a 375 000 lejes felső határ közötti különbség 0,3 százaléka lesz
  • az 50 millió eurót meghaladó árbevételű vállalatok az üzleti forgalmuk 1 százalékának megfelelő adót fizetnek, ha a 16 százalékos profitadó ennél az összegnél alacsonyabb
  • a bankok a profitadó mellett az árbevételük 1 százalékának megfelelő adót is fizetnek
  • a mikrovállalkozások számára 60 000 eurós jövedelem fölött 3 százalékosra nő az adókulcs
  • 5 százalékról 9 százalékra nő a szociális lakások, bizonyos élelmiszerek, napelemek, hőpumpák és más fűtőberendezések áfája, az alkoholmentes söré és a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereké pedig 19 százalékra
  • a vakációs utalványok értéke 1600 lejre nő, de 10 százalékos egészségügyi biztosítási járulákot kell utána fizetni és csak a 8000 lej alatti jövedelemmel rendelkezőknek jár
  • nő a cigaretta és az alkohol után fizetendő illeték
  • 25 százalékkal csökken az államtitkári, államtanácsosi/államtitkárhelyettesi/alelnöki tisztségek száma, megszűnnek a betöltetlen állások, az osztályvezetői posztok, a vezetői állások aránya 12 százalékról 8 százalékra csökken a közszférában, továbbá az 50 alkalmazottnál kevesebbel rendelkező intézményeket összevonják

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!