Gazdag családok tinédzser gyerekeiből álló drogkereskedő bandára csaptak le

2023. szeptember 15. – 11:55

Gazdag családok tinédzser gyerekeiből álló drogkereskedő bandára csaptak le
A halálos kimenetelű gázolást elkövető Vlad Pascut a sajtó képviselői kérdezik – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Akcióba lendültek a hatóságok, miután országos botrány tört ki a tengerparti halálos kimenetelű gázolás miatt. Mint arról beszámoltunk, a közfelháborodáshoz elsősorban az vezetett, hogy a 19 éves elkövetőt, aki egy méregdrága kabrió Mercédesszel furikázott, kétszer is bevitték a rendőrségre a baleset előtt, viszont ki is engedték. Egyik alkalommal lakossági bejelentés nyomán állították elő: egy betelefonáló azt jelezte, hogy a fiú, aki három hónappal korábban kapott jogosítványt, életveszélyesen hajt a tengerparti üdülőövezetben.

A rendőrök ezt követően megtalálták, be is kísérték, alkoholtesztet végeztek rajta, majd elengedték – ezután egy órával hajtott bele Vlad Pascu fiatalok egy csoportjába. A 2 Mai településen történt balesetben meghalt egy 20 éves lány és egy 21 éves fiú, valamint megsérült egy 19 éves és két 20 éves fiatal. A gázoló elhagyta a baleset helyszínét, Vama Veche településen találták meg később a rendőrök. Vlad Pascun csak ekkor végeztek drogtesztet, amely kokain, amfetamin és metamfetamin jelenlétét mutatta ki a szervezetében. A rendőrök annak ellenére sem vetették alá drogtesztnek Pascut amikor a baleset előtt bekísérték, hogy kábítószert találtak az autójában.

A csütörtök reggel kezdődött Hidra nevű akció igencsak eseménydúsra sikerült már az első napon. A G4Media és az Agerpres hírügynökség beszámolói szerint Vlad Pascu körét célozták meg az akcióval, lényegében egy olyan, gazdag családok tinédzser korú gyerekeiből álló bandát, amely drogokkal kereskedett és tagjai maguk is kábítószerfogyasztók. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Ellenes Ügyészség (DIICOT) beszámolója szerint

a húsz év körüli fiatalokból álló társaság Bukarestben és a nyári szezonban a tengerparton tevékenykedett, főként jó anyagi helyzetűek privát bulijaira, illetve elitklubokba szállítottak kannabiszt, ecstasyt, MDMA-t, kokain és más szereket. A drogokat dealerektől szerezték be, illetve interneten rendelték a nyomozók szerint.

A banda egyik tagja, Tudor Duma, akitől a gyanú szerint Pascu a kábítószert kapta a végzetes estén, mielőtt bekísérték volna a rendőrségre, betört a bukaresti Floreasca kórház gyógyszerraktárába, ahonnan kábítószert akart lopni. A rendőrség egy videofelvételt mutatott be, amelyen az látszik, hogy Duma a kórház folyosóján sétálgat és telefonál.

„Haver, be vagyok állítva a xanaxtól és részeg vagyok. Beosontam a Floreasca kórházba (...) Milyen gyógyszereket lophatok el innen? (...) Úgy járok itt, mintha otthon lennék. Azt lopok el, amit csak akarok” – mondta a fiatalember a felvételen.

A rendőrséget az 112-es segélyhívó számon csütörtök reggel értesítette a kórház egyik dolgozója, aki bejelentette, hogy egy férfi betört az éjszaka folyamán a kórház gyógyszerraktárába, filctollal ráírta a nevét a bútorokra, ajtókra, majd távozásakor két zacskó fiziológiás sóoldatot emelt el egy folyosón levő dobozból. A rendőrség közleménye szerint a feltételezett elkövető ellen minősített lopás és betörés gyanújával indult eljárás.

A gázolást elkövető Vlad Pascut egyébként előzetes letartóztatásba vették. A beszámolók szerint a kihallgatást követően a 19 éves fiú annyit mondott, hogy „Sajnálom, de nem tudom visszaforgatni az idő kerekét”.

A csütörtöki akció során Vlad anyja és apja ellen is eljárás indult.

Az édesanyját, Miruna Pascut azzal gyanúsítják, hogy zsarolást követett el, megpróbálta az ügy tanúit befolyásolva félrevezetni az igazságszolgáltatást. Őrizetbe vették.

Miruna Pascu a gyanú szerint megpróbálta befolyásolni a tanúkat – Fotó: Octav Ganea / INQUAM Photos
Miruna Pascu a gyanú szerint megpróbálta befolyásolni a tanúkat – Fotó: Octav Ganea / INQUAM Photos

Az apját a baleset ügyében tanúként idézték be csütörtökön a DIICOT ügyészei, azonban maga tett róla, hogy eljárás is induljon ellene. A kihallgatása után futva távozott az ügyészség székhelyéről, fején egy bukósisakkal, majd felült a robogójára. Viszont amikor az újságírók körbevették, hogy a kihallgatásáról kérdezzék, elindította a járművét, és belehajtott az előtte álló két operatőrbe, emiatt testi sértés, illetve baleset helyszínének elhagyása miatt nyomoznak ellene. Illetve azért is, mert a házkutatások során illegálisan birtokolt fegyvereket találtak nála. Hasonló, késekből, macsétákból és pisztolyokból álló gyűjteményt találtak egyébként a Tudor Dumánál tartott házkutatás során is.

Vlad Pascu apja, amint a híradásokból kiderült, már az érkezésekor is furcsán viselkedett, nevetve lépett be a DIICOT székházába. A fővárosi rendőrség szerint azonban a férfi nem állt alkohol vagy drog befolyása alatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!