Az újabb drónroncsok miatt ismét bekérették az orosz nagykövetség képviselőjét

2023. szeptember 14. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét bekérették a külügyminisztériumba az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját, miután Tulcea megyében újabb, az orosz hadsereg által Ukrajnában használt drónokéhoz hasonló dróndarabokat találtak – írja a külügyminisztérium szerda esti közleménye alapján az Agerpres.

„Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár közvetítette határozott tiltakozását Románia légterének újabb megsértése ellen, és felszólította az orosz felet, hogy azonnal hagyjon fel az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra elleni támadásokkal, beleértve a Romániával közös határon lévőket is. Egyúttal kérte a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartását, beleértve Románia légterének sérthetetlenségét is” – olvasható a közleményben.

Az államtitkár határozottan elítélte a támadásokat, amelyek biztonsági kockázatot jelentenek a román állampolgárokra nézve is, és veszélyeztetik a dunai és fekete-tengeri közlekedés biztonságát.

„A civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadások törvénytelenek és háborús bűncselekményeknek minősülnek” – hangsúlyozta a külügyminisztérium.

Az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivő megbízottját szombaton is bekérették a külügyminisztériumba, miután a román haditengerészeti erők katonái a Tulcea megyei Plauru település közelében egy, az orosz hadsereg által használt drónhoz hasonló drón darabjaira bukkantak.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint szerdán a román légierő egyik IAR 330 Puma helikopterének legénysége egy újabb, az orosz hadsereg által használtakhoz hasonló drón darabjait azonosította a Tulcea megyei Nufărul és Victoria térségében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!