Klaus Iohannis: Ha bebizonyosodna, hogy orosz drón roncsai kerültek elő a Duna-deltában, az Románia területi integritásának súlyos megsértése lenne

2023. szeptember 6. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Ha bebizonyosodik, hogy a belügyminisztérium által felfedezett elemek egy orosz drónhoz tartoznak, az Románia szuverenitásának és területi integritásának súlyos megsértése lenne, jelentett ki Klaus Iohannis szerda délután, írja a G4Media.

Az elnök szerint a védelmi minisztérium valós időben tájékoztatta erről a felfedezésről, és sürgős és szakszerű vizsgálatot kért az alkatrészek eredetére, valamint arra vonatkozóan, hogy mikor és milyen körülmények között érkeztek román területre.

„Ha bebizonyosodik, hogy ezek az alkatrészek orosz drónból származnak, ez a helyzet teljesen elfogadhatatlan lenne, és súlyosan sértené a NATO-tagország Románia szuverenitását és területi integritását” – jelentette ki.

„Amint már említettem, ezek az ukrán polgári infrastruktúra elleni támadások, amelyek háborús bűncselekményeknek minősülnek, a román határtól nagyon kis távolságra történnek. Mi azonban éberek vagyunk, és folyamatos kapcsolatban állunk a NATO-szövetségeseinkkel. Ismétlem: a NATO-n belül nagyon jól meg vagyunk védve, és Románia rendkívül erős biztonsági garanciákkal rendelkezik, a legerősebbekkel történelmünk során” – szögezte le Iohannis.

Mint írtuk, szerda kora reggel újabb orosz dróntámadás érte az délnyugat-ukrajnai Izmajilt. A román védelmi miniszter, Angel Tîlvăr a támadás után közölte, hogy román területre zuhantak egy orosz drón részei.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!