A védelmi minisztérium cáfolja, hogy orosz drónok estek volna Románia területére

2023. szeptember 4. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

A védelmi minisztérium határozottan cáfolja azokat a médiában megjelent híreket, miszerint a hétfőre virradó éjszaka orosz drónok estek volna Románia területére – írja az Agerpres a tárca közleménye alapján.

A Reuters hétfőn arról számolt be, hogy az ukrán külügyminisztérium egyik képviselője szerint orosz drónok zuhantak le és robbantak fel Románia területén az ukrán kikötők elleni éjszakai támadás során. Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebookon az ukrán határőrségre hivatkozva azt írta, hogy a támadás Izmajil kikötője közelében történt. „Ez egy újabb megerősítése annak, hogy az orosz rakétaterror nemcsak Ukrajna, hanem a szomszédos országok, köztük a NATO-tagállamok biztonságára is óriási veszélyt jelent” – írta Nikolenko.

A védelmi minisztérium ezzel szemben hangsúlyozza, hogy illetékes struktúrái a hétvége során és elmúlt éjjel is „valós időben figyelték az ukrán dunai kikötők közelében lévő infrastruktúrát ért orosz dróntámadások által generált helyzetet” és „az Orosz Föderáció által használt támadási eszközök egyetlen pillanatig sem idéztek elő közvetlen katonai fenyegetést Románia területére vagy felségvizeire nézve.”

Ugyanakkor leszögezik, az Orosz Föderáció támadásai az ukrajnai civil létesítmények és polgári infrastruktúra ellen „indokolatlanok és mélyen ellentétesek a nemzetközi emberjogi normákkal”.

A Reuters azt is megjegyzi, hogy sem az ukrán külügyminisztérium, sem a román védelmi minisztérium álláspontját nem tudja ellenőrizni. Annyit tesznek hozzá, hogy Moszkva rendszeresen mér csapásokat a Romániával határos ukrajnai célpontokra. Többször is voltak hírek arról az elmúlt időszakban, hogy a román határ közelében bombáztak az oroszok vagy épp orosz drónokat hatástalanítottak az ukránok.

Ukrajna dunai kikötői, Izmajil és Reni az ország gabonaexportjának mintegy negyedét bonyolították le mielőtt Oroszország kilépett volna a fekete-tengeri gabonamegállapodásból. Ez a megállapodás tette lehetővé, hogy Ukrajna biztonságosan gabonát exportálhasson. A megállapodás orosz felmondása után a dunai kikötők az Ukrajnából exportált gabona fő útvonalának a részesei lettek, ugyanis innen továbbítják a gabonát Konstanca kikötőjébe.

Az ukrán kikötői infrastruktúra elleni támadás néhány órával azelőtt történt, hogy Tayyip Erdogan török elnök Szocsiba utazott volna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalni.

Ukrajna és Oroszország egyaránt globális beszállítója a búzának, az árpának, a napraforgóolajnak, a fejlődő országok támaszkodnak a két országból érkező árura. Oroszország azt kifogásolta a megállapodás néhány hónappal ezelőtti felmondásakor, hogy a műtrágyák és más mezőgazdasági termékek világpiacához való hozzáférése korlátozott maradt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!